Tiga Manfaat bagi Syarikat yang Membayar Hak Penamaan di Stadium

Sukan berpasukan adalah perniagaan bernilai berbilion dolar di Amerika, dan pembinaan stadium baru adalah usaha yang mahal. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa daripada 122 pasukan sukan profesional di Major League Baseball, National Football League, National Basketball Association dan National Hockey League, 85 bermain di stadium yang telah menjual hak penamaan kepada syarikat. Banyak kemudahan sukan kolej juga menjual hak penamaan mereka. Inilah sebabnya mengapa beberapa syarikat merasakan kosnya masuk akal.

Kesedaran jenama

Pembentukan jenama adalah usaha pemasar sepenuh masa, dan pasukan sukan utama dapat membuat atau meningkatkan kesedaran jenama. Setiap kali permainan dimainkan, hampir tidak dapat dihindari oleh kamera untuk mengambil gambar dari stadium dan bagi para penyiar sukan untuk sekurang-kurangnya menyebutkan kemudahan tersebut. Sebutan tambahan boleh berlaku apabila ada berita berita pasukan. Perhatian media yang kuat ini mungkin sangat bernilai bagi syarikat-syarikat yang berusaha menyedarkan masyarakat. Oleh itu, hak telah dijual untuk Gaylord Entertainment Center, Great American Ballpark (Great American Insurance) dan Petco Park, antara lain.

Kesetiaan Peminat

Pemasar korporat berusaha untuk mencapai hubungan emosional dengan khalayak sasaran. Semasa membuat keputusan untuk membeli hak penamaan, mereka mahu perasaan hangat peminat terhadap pasukan tuan rumah menggunakan nama syarikat atau jenama mereka. Sebagai contoh, Stadium Wrigley menjadi institusi yang disukai oleh warga Chicago sementara Stadium Busch memperoleh keputusan yang sama di St. Louis. Walaupun kemudahan ini sebenarnya dinamakan pengasas korporat, kedua-dua individu berkongsi nama mereka dengan syarikat mereka.

Iklan Percuma

Kos purata setiap iklan televisyen nasional selama 30 saat semasa Super Bowl XLVII pada tahun 2013 adalah $ 3.8 juta yang mengagumkan, tetapi tidak ada bayaran setiap kali lokasi permainan disebutkan. Itu adalah berita baik bagi satu syarikat kereta, sejak ia berlangsung di Mercedes-Benz Superdome di New Orleans. Final NBA 2013 mencapai tahap perhatian yang sama untuk menaja syarikat, dengan permainan kejuaraan yang dihoskan oleh Chesapeake Energy Arena (Oklahoma City Thunder) dan American Airlines Arena (Miami Heat). Untuk itu, semua pertandingan permainan dan playoff musiman yang penting dalam keempat-empat sukan pasukan utama mengumpulkan masa iklan yang tidak berbayar dengan setiap sebutan kemudahan.

Kelemahan

Kekurangan yang berpotensi untuk penamaan korporat boleh merangkumi berita pasukan negatif. Boleh dikatakan kisah terbesar Super Bowl XLVII adalah pemadaman selama setengah jam di Mercedes-Benz Superdome, yang tidak memberikan jenama kereta. Sebaliknya, berita korporat negatif boleh mencemarkan nama kemudahan. Enron Field di Houston dengan cepat menjadi Minute Maid Park setelah skandal syarikat tenaga itu pecah. Juga, kos penamaan hak yang terlalu tinggi boleh bermaksud pergantian nama stadium yang kerap, yang menyebabkan kekeliruan peminat atau sikap tidak peduli. Sebagai contoh, kediaman bersama San Francisco 49ers dan San Francisco Giants adalah Taman Candlestick sejak tahun 1960. Tetapi dari tahun 1995 hingga 2002 ia menjadi Taman 3Com di Candlestick Point. Ia kemudian menjadi Monster Park, yang dinamai Monster Cable, dari tahun 2004 hingga 2008. Pada ketika itu ia beralih ke moniker yang masih digunakan oleh kebanyakan peminat: Candlestick Park.Dan adakah semua itu berbaloi? Satu kajian yang dilaporkan dalam Journal of Issues in Intercollegiate Athletics mendapati bahawa hak penamaan "boleh menguntungkan, tetapi juga menimbulkan kesan negatif bagi semua pihak yang terlibat kerana kebimbangan mengenai pengkomersialan yang berlebihan dan keterikatan psikologi ke stadium."