Dasar HR untuk Bayaran Semasa Panggilan

Undang-undang persekutuan menghendaki majikan memberi pampasan kepada pekerja semasa mereka bertugas dan membayar pampasan lebih masa kepada pekerja yang tidak bekerja yang bekerja lebih dari 40 jam dalam seminggu. Undang-undang tidak menghendaki majikan memberi ganti rugi kepada pekerja yang sedang dalam panggilan tetapi bebas menggunakan masa untuk tujuan mereka sendiri. Walau bagaimanapun, kebanyakan organisasi yang mengharuskan pekerja tetap dalam panggilan mempunyai polisi yang memberikan pampasan khas kepada pekerja yang sedang dalam panggilan sehingga mereka dapat merekrut pekerja ke posisi ini dan tetap kompetitif di pasaran.

Dalam Panggilan Vs. Semasa Bertugas

Sekiranya pekerja on-call diminta untuk tetap berada di lokasi di lokasi majikannya atau mesti berada dekat dengan lokasi sehingga dia tidak dapat menggunakan waktu dengan bebas untuk tujuannya sendiri, pekerja itu dianggap "bertugas," bukan "di panggil. " Dia mesti dibayar untuk masa itu, walaupun dia membaca buku, melakukan teka-teki silang kata atau berbual dengan pekerja lain dan tidak terlibat secara aktif dalam aktiviti kerja. Dasar HR untuk gaji semasa tidak dapat mengklasifikasikan pekerja seperti dalam panggilan.

Undang-undang Upah Minimum dan Lebih Masa

Majikan mesti mematuhi undang-undang gaji minimum dan kerja lebih masa dalam Akta Buruh yang Adil. Sekiranya pekerja diminta untuk menghubungi dengan membawa telefon bimbit atau alat kelui, tetapi pekerja dapat menggunakan waktu panggilan untuk tujuannya sendiri, majikan hanya diwajibkan untuk membayar pekerja untuk waktu dia bertugas jika diminta bekerja. Syarikat mesti membayar sekurang-kurangnya gaji minimum dan mesti membayar satu setengah kali gaji pekerja tanpa gaji untuk setiap jam yang bekerja lebih dari 40 jam dalam seminggu.

Dasar Contoh

Sebilangan besar syarikat mempunyai polisi yang memberi ganti rugi kepada pekerja yang sedang dihubungi. Tanpa polisi seperti itu, mungkin sukar untuk merekrut pekerja ke dalam pekerjaan yang mengharuskannya dalam keadaan panggilan, dan akan lebih sukar untuk bersaing dengan majikan lain dengan polisi on-call. Persatuan Pengurusan Sumber Manusia memberikan contoh polisi untuk gaji semasa. Di bawah polisi contoh ini, seorang pekerja dibayar sekurang-kurangnya dua jam pada kadar gaji tetapnya ketika dipanggil bertugas dan waktu perjalanan ke dan dari rumah. Tidak ada bayaran yang disediakan kerana sedang dalam panggilan tetapi tidak bertugas.

Kelenturan Majikan

Kerana undang-undang tidak mengatur pembayaran on-call, majikan mempunyai fleksibilitas untuk membuat kebijakan mereka sendiri. Sebilangan majikan, seperti Universiti Georgetown, membayar pekerja untuk waktu mereka dipanggil dengan kadar yang jauh lebih rendah daripada kadar pekerja setiap jam. University of North Carolina memberikan cuti selama satu jam untuk setiap lapan jam waktu panggilan. Sekiranya seorang pekerja melepasi jumlah maksimum cuti cuti atau berpindah ke kedudukan yang berbeza, dia dibayar untuk waktu pada kadar per jam yang dia perolehi pada waktu cuti berbayar diterima.