Bagaimana Membangun Agensi Tenaga Manusia

Agensi kakitangan di Amerika Syarikat mengambil kira 16 juta pekerja sementara dan kontrak setiap tahun, lapor American Staffing Association. Sekiranya anda sudah bersedia untuk memulakan perniagaan bekalan tenaga kerja, sekarang adalah masa yang tepat untuk melakukannya. Oleh kerana berjuta-juta orang Amerika secara aktif mencari pekerjaan, anda mempunyai akses ke kumpulan bakat yang besar.

Petua

Pertimbangkan untuk memulakan agensi kepegawaian khusus daripada agensi yang melayani pelbagai industri. Dengan memilih niche, anda akan dapat mencocokkan calon dengan bakal majikan dan menonjol dari pertandingan.

Memulakan Perniagaan Pembekalan Tenaga Manusia

Pertama, luangkan masa untuk meneliti pasaran dan tentukan kelebihan daya saing anda. Tentukan sama ada anda ingin memulakan agensi kakitangan am atau firma khusus. Sebagai contoh, anda boleh melancarkan firma tenaga kerja yang berfokus pada IT, atau syarikat sumber pekerja untuk peranan.

Lebih daripada satu pertiga kakitangan yang bekerja bekerja dalam industri, menurut American Staffing Association. Kira-kira 24 peratus memegang jawatan pentadbiran dan 21 peratus bekerja dalam jawatan pengurusan. Teliti industri yang paling terkenal di bandar atau negeri anda dan cuba mengenal pasti jurang kemahiran. Periksa juga pesaing anda.

Kelebihan lain memilih niche untuk perniagaan tenaga kerja anda ialah anda dapat memberikan latihan khusus. Agensi kakitangan perubatan, misalnya, mempunyai pengetahuan yang lebih baik mengenai industri penjagaan kesihatan dan permintaan pasar daripada satu yang melayani banyak industri.

Seperti yang dicatat oleh Penn Foster, pencari kerja mempunyai akses kepada kira-kira 20,000 syarikat kakitangan dan mampu memilih. Syarikat tenaga kerja yang melatih pekerjanya dan fokus pada ceruk khusus lebih menarik bagi majikan dan pekerja.

Rangka Rancangan Perniagaan

Sebaik sahaja anda menemui niche anda, inilah masanya untuk membuat rancangan perniagaan. Mulakan dengan ringkasan ringkas misi, perkhidmatan dan rancangan pertumbuhan anda, mengesyorkan Pentadbiran Perniagaan Kecil. Seterusnya, jelaskan agensi bekalan tenaga kerja anda secara terperinci, termasuk lokasinya, pasaran sasaran dan kelebihan daya saing. Dokumen ini juga harus merangkumi penyelidikan pasaran dan persaingan, ramalan kewangan, strategi pemasaran dan aspek lain yang berkaitan.

Sebagai usahawan, anda juga perlu menyusun rancangan pemasaran yang baik, membina kumpulan bakat anda dan menawarkan peluang pengembangan kerjaya kepada mereka yang mendaftar dengan agensi anda. Hadiri acara rangkaian untuk mengembangkan rangkaian profesional anda dan berhubung dengan pemilik perniagaan yang mungkin berminat dengan perkhidmatan anda.

Manfaatkan teknologi digital, seperti sistem pelacakan pemohon, untuk memberikan perkhidmatan yang lebih baik dan memelihara pelanggan anda. Siapkan laman web untuk perniagaan bekalan tenaga kerja anda dan terbitkan kandungan yang berkaitan dengan industri. Terangkan apa yang membezakan agensi anda dan bagaimana anda mengenal pasti calon teratas.

Memenuhi Syarat Undang-undang

Sebelum mengambil pekerja, anda mesti memilih nama dan struktur perniagaan untuk agensi pembekalan tenaga kerja anda. Pertimbangkan untuk memulakan sebagai syarikat perkongsian atau syarikat berhad (LLC). Daftarkan perniagaan anda dengan negeri dan kemudian memohon Nombor Pengenalan Majikan (EIN).

Mendapatkan nombor ID cukai negeri sama pentingnya dengan menentukan di mana anda membayar cukai negeri dan tempatan. Bergantung pada lokasi anda, anda mungkin melamarnya secara dalam talian atau menerimanya semasa anda mendaftarkan perniagaan anda di negeri ini. Sebagai tambahan kepada keperluan ini, anda juga mesti membuka akaun bank perniagaan dan membeli liabiliti awam dan insurans perniagaan.

Langkah seterusnya adalah memohon lesen perniagaan dan izin. Tiada lesen bekalan tenaga kerja atau lesen agensi kakitangan. Mana-mana syarikat yang menawarkan perkhidmatan kakitangan mesti didaftarkan sebagai agensi penempatan atau dilesenkan sebagai agensi pekerjaan, menurut Komanwel Massachusetts.

City of New York, misalnya, memerlukan lesen agensi pekerjaan untuk perniagaan apa pun yang membantu majikan mencari pekerja atau mendapatkan pekerjaan atau pertunangan untuk pencari kerja. Satu-satunya pengecualian adalah agensi pekerjaan sementara, syarikat pengurusan artis dan firma carian eksekutif. Perniagaan yang termasuk dalam kategori ini tidak memerlukan lesen untuk beroperasi, tetapi mereka mesti mematuhi peraturan tertentu.

Keperluan pelesenan, cukai dan aspek undang-undang lain ditentukan oleh lokasi dan model perniagaan anda. Itulah sebabnya penting untuk merancang perniagaan anda lebih awal. Sebagai contoh, agensi bekalan tenaga kerja yang hanya menyediakan pekerjaan sementara boleh berada di bawah peraturan yang berbeza daripada yang menawarkan peluang pekerjaan sementara dan tetap.