Cara Menghubungkan Penghala Tanpa Wayar ke Antena Luaran

Output kuasa kebanyakan router tidak dapat diubah, jadi walaupun antena luaran yang lebih panjang dapat berfungsi di sekitar objek dengan lebih baik, ia tidak akan memperbesar output daya. Walau bagaimanapun, anda mungkin memperoleh hasil yang lebih baik dengan menukar jenis antena. Sebilangan besar penghala wayarles menggunakan antena omnidirectional untuk menyiarkan isyarat tanpa wayar mereka ke semua arah. Sekiranya penghala berada di dekat dinding luar, isyarat yang disiarkan melalui dinding akan sia-sia dan memperlihatkan rangkaian anda kepada penggodam yang berpotensi. Dengan menyambungkan antena arah, anda menghilangkan isyarat terbuang ini dan memusatkan daya terhad ke arah yang paling anda perlukan, yang secara berkesan meningkatkan kekuatan isyarat ke arah itu.

1

Buka penutup antena yang ada pada arah lawan jam pada dasarnya sehingga antena berpisah dari penghala.

2

Skru antena luaran baru ke soket sambungan yang sama menggunakan putaran mengikut arah jam sehingga cincin penyambung tidak akan berpusing lebih jauh.

3

Arahkan penghala atau antena supaya isyarat dipancarkan ke arah peranti wayarles anda. Sekiranya arah ini tidak jelas dengan melihat antena, baca manual arahannya untuk maklumat lebih lanjut. Sekiranya anda menyambungkan antena omnidirectional yang lain, anda tidak perlu bimbang tentang arah, tetapi pastikan meletakkan penghala dari halangan besar, seperti kabinet pemfailan logam atau dinding bata. Halangan sedemikian akan mengurangkan kekuatan isyarat anda secara dramatik.