Manfaat Perniagaan Teknologi Maklumat

Teknologi maklumat, juga dikenal sebagai IT, adalah istilah komprehensif yang merangkumi semua jenis teknologi yang digunakan untuk bertukar, menyimpan, menggunakan atau membuat maklumat. Peralatan teknologi maklumat yang biasa digunakan merangkumi komputer, pelayan, peranti persisian, peralatan penyambungan Internet dan sistem telefon. Dari terminal komputer asas hingga sistem teleponi berasaskan IP, teknologi maklumat adalah bahagian penting dalam kebanyakan operasi perniagaan moden.

Faedah Komunikasi

Komunikasi pantas dapat membantu meningkatkan produktiviti, memungkinkan pengambilan keputusan perniagaan yang lebih baik dan memudahkan pengembangan syarikat ke wilayah atau negara baru. Pelayan e-mel, penghala, papan iklan syarikat dalaman dan perkhidmatan sembang dapat berfungsi sebagai tulang belakang komunikasi syarikat. Sistem komunikasi berasaskan elektronik ini digunakan untuk menyebarkan maklumat perniagaan rutin dan kritikal dengan cepat dan cekap. Peralatan IT boleh digunakan untuk mengirim laporan status perniagaan kepada eksekutif, untuk mengemas kini pekerja mengenai projek perniagaan penting dan untuk berhubung dengan rakan niaga dan pelanggan.

Kecekapan Tempat Kerja yang ditingkatkan

Sistem aliran kerja yang diperkemas, penyimpanan bersama dan ruang kerja kolaboratif dapat meningkatkan kecekapan dalam perniagaan dan membolehkan pekerja memproses tahap pekerjaan yang lebih besar dalam jangka waktu yang lebih pendek. Sistem teknologi maklumat dapat digunakan untuk mengotomatisasi tugas rutin, untuk membuat analisis data lebih mudah dan menyimpan data dengan cara yang dapat diambil dengan mudah untuk digunakan di masa depan. Teknologi juga dapat digunakan untuk menjawab pertanyaan pelanggan melalui email, dalam sesi obrolan waktu-nyata atau melalui sistem perutean telepon yang menghubungkan pelanggan dengan ejen perkhidmatan pelanggan yang tersedia.

Kelebihan Persaingan berbanding Saingan

Penerapan sumber teknologi maklumat membolehkan syarikat mengekalkan kelebihan daya saing berbanding pesaingnya. Syarikat yang menggunakan strategi penggerak pertama dapat menggunakan teknologi maklumat untuk membuat produk baru, menjauhkan produk mereka dari pasaran yang ada atau meningkatkan perkhidmatan pelanggan mereka. Syarikat yang mengikuti strategi produk rendah dapat mencari penyelesaian teknologi maklumat untuk mengurangkan kos mereka melalui peningkatan produktiviti dan mengurangkan keperluan untuk overhed pekerja. Perniagaan juga dapat membina teknologi maklumat untuk produk mereka yang menyukarkan pelanggan untuk menukar platform atau produk.

Pengurangan Kos dan Kecekapan Ekonomi

Syarikat dapat memanfaatkan sumber teknologi maklumat untuk mengurangkan kosnya. Dengan menggunakan infrastruktur IT, tugas yang berlebihan dapat dipusatkan di satu lokasi. Sebagai contoh, syarikat besar dapat memusatkan fungsi gaji mereka di satu lokasi untuk mengurangkan kos pekerja.

Kecekapan ekonomi juga dapat direalisasikan dengan memindahkan fungsi kos tinggi ke persekitaran dalam talian. Syarikat boleh menawarkan sokongan e-mel untuk pelanggan yang mungkin mempunyai kos yang lebih rendah daripada panggilan sokongan pelanggan langsung. Penjimatan kos juga dapat diperoleh melalui peluang penyumberan luar, pilihan kerja jarak jauh dan pilihan komunikasi kos rendah.