Apakah Kelajuan Terpantas untuk Pemacu Jempol USB?

Kelajuan terpantas untuk pemacu ibu jari USB sentiasa berubah kerana pemacu yang lebih baru dan lebih pantas dihasilkan. Secara teorinya, mulai Ogos 2013 pemacu ibu jari USB menggunakan standard USB 3.0 dapat mencapai kecepatan pemindahan 600 megabait per saat, tetapi teknologi di sebalik memori flash juga menjadi batasan. Selain itu, komponen perkakasan seperti cakera keras atau papan induk yang memasukkan data ke pemacu ibu jari boleh menyekat dan membatasi kelajuan pemindahan.

Kelajuan Pemindahan USB

Pemacu ibu jari USB menggunakan jenis sambungan senama mereka untuk berinteraksi dengan peranti komputer. Pemacu ibu jari USB hanya dapat memindahkan data secepat yang dibenarkan oleh standard USB peranti. Kelajuan pemindahan USB telah dinaik taraf dua kali sejak standard diperkenalkan pada tahun 1996: standard USB 1.0 / 1.1 yang asal hanya dapat menangani kelajuan pemindahan data 1.5MBps, standard USB 2.0 dapat menangani hingga kecepatan pemindahan data hingga 60MBps dan kelebihan USB 3.0 pada kelajuan pemindahan 600MBps. Peranti USB 2.0 mempunyai kelajuan yang tidak mencukupi untuk menggunakan pemacu ibu jari yang serasi dengan USB 3.0 kelas atas.

Kelajuan Memori Kilat

Kelajuan memori kilat tidak terikat dengan kelajuan pemindahan data maksimum seperti standard USB. Sebaliknya, setiap peranti baru adalah peluang untuk meningkatkan kelajuan pemindahan data maksimum. Kelajuan membaca dan menulis memori kilat juga dipengaruhi oleh litar pemacu, yang dapat mengelakkan memori kilat kelas atas tidak dapat menulis secepat yang dibenarkan oleh standard USB 3.0.

Prestasi Sebenar

Hanya kerana USB 3.0 secara teori boleh memindahkan data pada 600MBps, prestasi dunia nyata mungkin lebih perlahan. Menurut Engadget, pemacu kilat USB 3.0 mencapai 260MBps membaca dan kelajuan menulis 230MBps. Pemacu kilat berprestasi tertinggi bahkan tidak menggunakan separuh daripada kecepatan pemindahan USB 3.0 maksimum kerana teknologi memori kilat lebih perlahan daripada USB 3.0. Kebanyakan pemacu kilat USB tidak dapat menulis pada kelajuan tinggi seperti itu. Menurut ulasan pemacu ibu jari Top Ten Reviews 2013, pemacu terpantas yang mereka uji mampu membaca pada 70MBps dan menulis pada 30MBps.

Masa Depan USB

Akhirnya, kelajuan membaca dan menulis kilat maksimum akan melebihi had kelajuan pemindahan USB 3.0. Teknologi USB dapat direvisi dengan kecepatan transfer yang ditingkatkan untuk mengakomodasi peranti seperti pemacu kilat dan cakera keras luaran yang melebihi lebar jalur yang ada pada versi yang ada. Peranti yang menyokong standard yang lebih baru dapat memanfaatkan kelajuan pemindahan yang lebih tinggi. USB adalah standard serasi ke belakang dan ke hadapan, yang bermaksud bahawa peranti dari semakan yang berbeza akan berfungsi antara satu sama lain pada kelajuan tertinggi yang biasanya disokong. Sebagai contoh, pemacu ibu jari USB 3.0 yang digunakan dalam port USB 2.0 akan memindahkan data pada kelajuan USB 2.0. Selain itu, USB adalah standard sambungan yang paling banyak disokong, tetapi sambungan FireWire, eSATA dan Thunderbolt juga dapat menyokong peranti penyimpanan data luaran berkapasiti tinggi. Pemacu ibu jari boleh menggunakan yang lain,standard sambungan yang lebih pantas jika USB tidak mengikuti kelajuan membaca dan menulis memori kilat.