Bagaimana Memulakan Perniagaan Tenaga Suria

Sumber tenaga boleh diperbaharui ada di sini agar pengguna menjadi lebih peka akan kesan harian mereka terhadap alam sekitar. Membantu persekitaran juga boleh menjadi perniagaan yang baik. Memulakan perniagaan tenaga solar boleh menjadi pemasang panel solar, pengedar produk solar atau penyedia banyak jenis perkhidmatan dan produk tenaga suria yang lain. Pilih bidang tumpuan anda dan bangunkan perniagaan anda dengan betul untuk mendapatkan keyakinan pengguna mengenai perkhidmatan anda.

Menetapkan Niche Berfokus

Dengan begitu banyak bidang di arena tenaga suria, penting untuk awalnya memfokuskan tenaga pada ceruk di mana anda unggul. Walaupun anda mungkin berkembang kemudian, jangan terlalu banyak membelanjakan diri. Lihat pasar dan periksa persaingannya. Mungkin pemasangan panel suria di rumah tepu tetapi tidak ada yang menumpukan pada keperluan solar perniagaan.

Anda mungkin melihat jurang perkhidmatan untuk pemanas air panas suria atau pemanas kolam renang. Mungkin tidak ada yang menjual produk surya yang diinginkan pengguna seperti kit lampu surya surya, pengecas telefon solar dan pekeliling mendaki dengan pengisian solar.

Setelah anda menentukan niche anda, pelajari semua yang anda boleh mengenai kos, pemasangan, pengedaran dan tanggungjawab produk. Jadilah ahli.

Daftarkan Perniagaan

Menubuhkan perniagaan bermula dengan mendaftarkannya di laman web setiausaha negara. Bayar yuran pendaftaran dan dapatkan artikel penubuhan atau organisasi anda. Dengan artikel tersebut, minta nombor pengenalan cukai dari IRS. Ini adalah item percuma tetapi diperlukan untuk perniagaan untuk mengambil pekerja, membuka akaun bank dan memperoleh kredit dalam bentuk apa pun.

Dapatkan Insurans Perniagaan

Setelah perniagaan didaftarkan, hubungi ejen insurans komersial untuk mendapatkan polisi insurans yang betul. Tinjau perniagaan anda dengan ejen untuk memastikan anda mendapat liputan dan polisi yang betul. Sekiranya anda merancang untuk melayani organisasi perbandaran tempatan, bangunan komersial atau entiti kerajaan, keperluan insurans minimum anda selalunya sekurang-kurangnya $ 1 juta sebagai tanggungjawab umum. Anda juga memerlukan insurans pampasan pekerja dan polisi automatik komersial jika anda merancang untuk memandu ke lokasi.

Dapatkan Lesen dan Pensijilan yang Diperlukan

Dengan industri baru, kadangkala memerlukan beberapa saat untuk badan pengawas menentukan cara mengaturnya dengan sebaik-baiknya. Pemasangan solar tidak berbeza. Dengan banyak negeri yang tidak memerlukan perlesenan, industri ini menjadi mangsa kualiti yang buruk dan perkhidmatan terbang-malam. Hubungi lembaga kontraktor tempatan anda untuk menentukan apakah dan apa perlesenan yang diperlukan.

Beberapa negeri memerlukan lesen elektrik atau paip untuk pemasangan, sementara semakin banyak yang menetapkan proses lesen khusus untuk pemasangan tenaga suria. Walaupun anda tidak diharuskan dilesenkan, pengguna mempunyai keyakinan yang lebih tinggi terhadap kemampuan anda untuk melakukan pekerjaan itu jika anda berada.

Selain itu, terdapat perakuan sukarela. Kedua-dua Green-e dan Lembaga Amerika Utara Pengamal Tenaga Bertauliah menawarkan program pensijilan. Ini mengesahkan perniagaan anda sebagai perniagaan yang cukup peduli untuk mempelajari teknologi dan trend terkini. Persijilan berdasarkan pengalaman, latihan dan lulus peperiksaan.

Gunakan Rancangan Perniagaan untuk Mendapatkan Pembiayaan

Semasa memohon pembiayaan, pemberi pinjaman ingin melihat rancangan perniagaan yang kukuh sehingga mereka tahu risiko mereka untuk meminjamkan wang kepada anda lebih cenderung terbayar pada akhirnya. Setiap rancangan perniagaan harus merangkumi yang berikut: pernyataan misi, senarai objektif terperinci, analisis penyelidikan pasaran, senarai tugas dan tanggungjawab pekerja, senarai perbelanjaan, senarai harga dengan keuntungan yang diproyeksikan dan rancangan luar jangka sekiranya bencana alam atau pembekal menarik diri pada saat-saat akhir.

Memasarkan Perniagaan Baru Anda

Banyak syarikat pemasangan solar mendapat kejayaan dengan van yang dibungkus dan penjualan dari pintu ke pintu. Pastikan anda mematuhi undang-undang tempatan mengenai masa-masa yang boleh anda minta dan hormati harta persendirian. Sekiranya syarikat anda tidak melakukan pemasangan, bekerjasama dengan syarikat yang. Ini adalah cara terbaik untuk memanfaatkan usaha pemasaran mereka dan menjadi sumber sekunder untuk pelanggan mereka.

Sebagai contoh, syarikat pemasangan mungkin tidak menawarkan pemantauan tenaga untuk memastikan sistem berfungsi dengan baik. Sekiranya anda melakukannya, berikan potongan harga untuk pelanggan mereka.

Sertailah dewan perdagangan kawasan anda dan kumpulan rangkaian tempatan. Jadilah aktif dalam komuniti, terutamanya di mana orang yang peduli dengan persekitaran berkumpul. Pasar petani dan pembersihan bandar adalah cara terbaik untuk terlibat dan memasarkan kepada kumpulan sasaran anda.

Menggunakan Pemasaran Internet dan Media Sosial

Jangkau lebih banyak pelanggan dengan membuat laman web dengan maklumat mengenai perkhidmatan anda, serta maklumat hubungan untuk meminta sebut harga. Anda boleh mengiklankan laman web di media sosial dan bahkan membuat profil perniagaan untuk mengembangkan pengikut. Tambahkan testimoni dan gambar pekerjaan yang telah diselesaikan, sehingga apabila calon pelanggan baru berkunjung, mereka akan merasa yakin untuk meneruskan perjalanan dengan syarikat anda.