Apakah Perbezaan Antara Penjualan dan Merchandising?

Sekiranya anda berfikir untuk memulakan perniagaan runcit, dua istilah penting yang mungkin anda akan dapati ialah penjualan dan penjualan barang. Kedua fungsi tersebut merupakan bagian dari campuran pemasaran, yang meliputi produk, harga, promosi dan tempat, juga dikenal sebagai saluran pengedaran. Walaupun kedua fungsi tersebut berkait rapat, ada beberapa perbezaan utama yang harus diperhatikan.

Merchandising

Merchandising adalah proses mempersembahkan produk untuk dijual dalam lingkungan runcit dengan cara yang mempengaruhi keputusan pembelian pembeli. Ini termasuk menentukan lokasi rak yang optimum untuk setiap produk, membangun paparan menarik yang menarik calon pembeli, dan menggunakan papan tanda untuk memberikan harga dan maklumat produk lain. Merchandising juga melibatkan pemilihan campuran produk yang sesuai untuk dibawa ke kedai. Harga dan promosi khas adalah bahagian lain dari proses penjualan barang.

Jualan

Penjualan berlaku apabila pengguna benar-benar memilih produk dan menyelesaikan transaksi pembelian. Dalam persekitaran runcit, kedai sering menggunakan jurujual untuk memberi perkhidmatan kepada pelanggan dan untuk memudahkan proses penjualan. Jurujual runcit membantu melaksanakan program penjualan barang di kedai dengan melakukan tugas seperti melaksanakan promosi penjualan semasa. Di banyak kedai, jurujual juga melakukan fungsi merchandising seperti membina paparan dan mengatur produk di rak agar sesuai dengan susun atur yang telah ditentukan yang disebut planogram.

Perhubungan

Walaupun penjualan dan penjualan barang adalah dua fungsi yang berbeza, mereka saling berkaitan. Penjualan barang yang berkesan membawa kepada penjualan, walaupun tanpa bantuan jurujual, kerana mendorong pelanggan untuk melakukan pembelian. Sebagai contoh, manekin yang dipamerkan dengan menarik dan dihiasi dalam fesyen terkini dapat menarik minat pelanggan untuk mencuba dan mungkin membeli pakaian tersebut. Teknik cross-merchandising, di mana dua item yang serasi ditampilkan bersama-sama, boleh menyebabkan pembelian tambahan.

Perbezaan Kemahiran

Walaupun pekerja di lingkungan peruncitan mungkin diminta untuk melakukan fungsi penjualan dan penjualan barang, ada beberapa perbedaan dalam keterampilan yang diperlukan untuk masing-masing. Fungsi penjualan memerlukan kemahiran penyampaian lisan yang kuat untuk meyakinkan pelanggan untuk melakukan pembelian, serta kemahiran perkhidmatan pelanggan. Merchandising biasanya memerlukan kemahiran yang lebih kreatif, seperti kemampuan untuk menghasilkan idea untuk paparan menarik dan membuat barang dagangan kelihatan semenarik mungkin.