Bagaimana Mendapat Salinan Penyata Kewangan Bukan Untung

Adalah agak mudah untuk mendapatkan salinan pemfailan cukai akhir tahun organisasi bukan untung, yang dikenali sebagai Borang 990, kerana undang-undang yang mengatur organisasi yang bebas cukai menghendaki organisasi-organisasi ini untuk membuat catatan mereka umum. Mungkin memerlukan tuntutan untuk mendapatkan akses ke dokumen kewangan dalaman, tetapi Borang 990 organisasi bebas cukai harus mengandungi sebahagian besar dari apa yang anda perlukan.

Borang 990

Anda boleh meminta salinan Borang 990 bukan untung dari organisasi atau dari Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri secara bertulis. Anda mungkin diminta membayar sedikit bayaran untuk fotokopi. IRS menyediakan dokumen-dokumen ini dalam format cakera padat dan cakera video digital dengan bayaran atau dalam format gambar tanpa sebarang kos jika anda adalah wakil media. Anda boleh meminta sebarang atau semua pengajuan tiga tahun terakhir. Organisasi bebas cukai juga mesti menyediakan dokumen-dokumen ini untuk dilihat di tempat perniagaan mereka. Beberapa organisasi menghantar borang 990 mereka di laman web mereka.

Laman web Pusat Panduan dan Yayasan membolehkan anda memuat turun fail .pdf Borang 990 secara percuma dan selalunya bernilai lebih dari tiga tahun. Sekiranya anda mengetahui keadaan di mana organisasi bukan untung berada, anda boleh melayari laman web setiausaha negara. Sekiranya organisasi itu adalah syarikat bukan untung tetapi tidak dikecualikan cukai di peringkat persekutuan, anda tidak akan mempunyai akses ke rekodnya.

Borang 990 Isi

Borang 990 mengandungi banyak maklumat mengenai status kewangan organisasi bukan untung. Anda akan dapat melihat aset tahunan permulaan dan kedudukan akhir tahun organisasi, ringkasan pendapatan dan perbelanjaan terperinci, gaji pengarah utama dan kakitangan serta senarai aset.

Dokumen lain yang tersedia untuk pemeriksaan

Anda juga boleh meminta dokumen kewangan lain yang kandungannya agak sempit. Anda boleh meminta Borang 5227, yang dikenali sebagai Pemulangan Maklumat Kepercayaan Split-Interest, yang memberikan maklumat mengenai instrumen kewangan yang memenuhi standard IRS tertentu untuk penggunaan dan percukaian. Anda juga boleh meminta salinan Borang 8872 organisasi, atau Laporan Sumbangan dan Perbelanjaan Organisasi Politik.

Dokumen Kewangan Lain

Organisasi bukan untung kemungkinan besar akan mempunyai dokumen kewangan lain, seperti belanjawan jabatan, penyata aliran tunai, penyata untung rugi dan lejar umum atau kunci kira-kira. Organisasi bukan untung tidak diminta untuk membagikannya kepada orang ramai. Anda mungkin meminta organisasi untuk melihatnya, tetapi anda mungkin perlu memberi alasan, kerana anda mungkin meminta maklumat hak milik dan membebankan masa kakitangan. Sebagai contoh, organisasi bukan untung tidak perlu menyenaraikan semua pampasan pekerjanya pada Borang 990, dan organisasi mungkin tidak mahu maklumat tersebut disiarkan secara terbuka.