Cara Menawar Mencuci Tekanan untuk Harta Komersial

Pemilik harta komersil sering meminta tawaran untuk mencuci tekanan ketika dia dalam proses mencari penyewa baru atau bekas penyewa telah mengosongkan premis dan membiarkannya berantakan. Ini adalah peluang perniagaan kecil yang sangat baik bagi sesiapa sahaja yang mempunyai pengetahuan asas mengenai pencucian tekanan dan sebilangan pekerja untuk membantu pekerjaan tersebut. Untuk mendapatkan pekerjaan itu, anda perlu membuat anggaran kos operasi, menambahkan markup keuntungan anda dan mengemukakan tawaran anda.

1

Kunjungi premis untuk melihat apa ruang lingkup kerja. Jelaskan dengan pemilik sama ada tawaran anda harus termasuk penghapusan serpihan.

2

Ukur kawasan yang mesti dicuci dengan tekanan. Kenal pasti jenis dan sumber kotoran, dan tentukan berapa banyak kerja yang diperlukan untuk membuangnya. Contohnya cat minyak dan perindustrian memerlukan anda menggunakan pelarut khas untuk menghilangkannya.

3

Hubungi syarikat yang menyewa peralatan mencuci tekanan, dan dapatkan maklumat dari mereka mengenai kapasiti pelbagai jenis mesin. Ini termasuk jumlah kaki persegi yang dapat dibersihkan oleh mesin setiap jam, jumlah air yang dapat ditampungnya, jenis pelarut dan bahan kimia yang diperlukan, dan berapa banyak orang yang diperlukan untuk mengoperasikan setiap mesin.

4

Pilih peralatan yang anda percaya paling sesuai untuk pekerjaan yang sedang anda jalani. Dapatkan sebut harga bertulis dari syarikat pembekal peralatan untuk menyewa mesin untuk tempoh yang anda perlukan.

5

Dapatkan sebut harga dari pembekal pelarut untuk kuantiti bahan kimia yang anda perlukan untuk pekerjaan tersebut. Tentukan sama ada anda perlu membayar tunai untuk pesanan itu, atau jika anda boleh membayar setelah anda menerima pembayaran untuk pekerjaan tersebut. Ini secara langsung akan mempengaruhi aliran tunai anda.

6

Hitung berapa banyak pekerja yang anda perlukan, dan berapa banyak yang anda perlu bayar untuk pekerjaan tersebut. Anda mesti yakin bahawa anda boleh membuat orang membuat kerja sebelum anda membuat tawaran, kerana tawaran adalah kontrak yang mengikat.

7

Tambahkan kos penyewaan peralatan, bahan kimia, tenaga kerja, dan apa-apa bahan tambahan yang mungkin anda perlukan, seperti kain, sikat gosok dan penyapu. Sertakan kos gas untuk kenderaan anda, dan ini akan memberi anda jumlah keseluruhan kos operasi.

8

Tambahkan peratusan untuk keuntungan. Peningkatan 20 peratus adalah biasa, dengan syarat keuntungan cukup untuk membayar diri anda dengan secukupnya untuk masa yang anda habiskan untuk pekerjaan itu. Sebagai alternatif, anda boleh memasukkan upah untuk diri anda sendiri dalam kos buruh dan menambahkannya dengan kenaikan yang lebih kecil.

9

Kirimkan tawaran anda secara bertulis kepada pelanggan, dengan memberikan butiran khusus mengenai premis komersial yang akan dibersihkan, pembersihan yang akan anda lakukan dan hasil yang diproyeksikan atau hasil kerja anda. Sertakan jumlah deposit yang anda perlukan dari pelanggan untuk membeli peralatan untuk pekerjaan tersebut dan perincian bagaimana dan kapan dia akan membayar baki.