Kepentingan Pembangunan Sumber Manusia dalam Pendidikan

Dari semua sumber dalam organisasi, sumber manusia adalah salah satu yang paling penting. Sebenarnya, boleh dikatakan paling penting. Pembangunan sumber ini diperlukan untuk organisasi berkembang.

Tidak seperti sumber asas organisasi yang lain, sumber daya manusia cenderung berpotensi untuk membantu organisasi berkembang ke arah yang sesuai.

Apakah Pembangunan Sumber Manusia?

Dalam pengertian ini, pembangunan sumber manusia adalah mengenal pasti, memelihara, mengurus, dan menggunakan kemampuan yang ditunjukkan oleh pekerja untuk membantu syarikat mencapai objektifnya. Pejabat pengurusan pembangunan sumber manusia di sebuah syarikat bertanggung jawab atas fungsi ini dan ada untuk mewujudkan iklim yang tepat dalam organisasi yang diperlukan oleh pekerja untuk menolong mereka berkembang sehingga mereka dapat membantu syarikat untuk membangun.

Di dunia moden, fungsi sumber manusia organisasi, keseluruhan industri, dan tempat kerja global, secara umum, melampaui apa yang berlaku di pejabat. Walaupun jabatan sumber manusia akan melakukan latihan pekerja dengan adil, membuat program pengembangan kerjaya untuk mereka, merancang kejayaan mereka, dan sebagainya, perlu ada semacam sokongan dalam sistem pendidikan untuk mempersiapkan calon untuk proses tersebut kesemuanya.

Apabila calon mendapat latihan seperti di sekolah yang menolong mereka membuat persiapan untuk pekerjaan, maka tugas jabatan sumber manusia menjadi lebih mudah kerana banyak yang perlu dilaburkan dalam latihan pekerja terlebih dahulu ketika mereka bergabung syarikat.

Halangan Menghadapi Potensi Pekerja

Terdapat dua jenis rintangan yang dihadapi oleh bakal pekerja di pasaran pekerjaan sekarang. Sama ada mereka tidak mempunyai pendedahan yang cukup terhadap teknologi atau terlalu banyak pendedahan kepada teknologi. Sekiranya mereka tidak mempunyai pendedahan yang cukup terhadap teknologi, mereka memerlukan pendidikan komputer sehingga mereka lebih selesa dengan jenis teknologi yang akan digunakan di tempat kerja moden.

Pengurusan Sumber Manusia di Sekolah

Salah satu hasil terbesar dari kemelesetan ekonomi tahun-tahun menjelang 2010 adalah pengenalan kursus yang berkaitan dengan kesediaan bekerja dan pengurusan sumber manusia di sekolah, baik sekolah menengah, dan perguruan tinggi, di seluruh negara. Millennials dan generasi berikutnya telah berkembang dengan media sosial dan pesanan teks sehingga mereka cenderung tidak memiliki kemahiran interpersonal yang diperlukan untuk mencapai kecemerlangan dalam wawancara dan ketika rangkaian dalam persekitaran sosial. Sebilangan besar jabatan SDM hari ini memerlukan calon untuk melengkapkan permohonan mereka secara dalam talian dan asas baru pendidikan adalah mengenai membiasakan pelajar dengan komputer dan bahagian komputer. Malah agensi kerajaan telah bergabung dengan membuat program pendidikan yang menjadikan calon bersedia untuk bekerja.

Kesan Pembangunan Sumber Manusia

Kesediaan untuk Tempat Kerja

Pendidikan HRM mencari jalan masuk ke dalam kelas, dengan sekolah menengah dan kolej memberikan banyak penekanan pada kesediaan pelajar untuk tempat kerja. Pelajar yang akhirnya mencari pekerjaan masih memerlukan kemahiran dalam tatabahasa dan matematik Inggeris. Walau bagaimanapun, mereka mungkin mendapati diri mereka gagal walaupun mempunyai kemahiran ini jika mereka tidak cukup bersedia untuk kenyataan yang kadang-kadang keras yang merupakan jadual kerja yang ketat.

Pelajar-pelajar ini mesti tepat waktu setiap hari. Mereka harus siap dikritik kerana bos mereka tidak akan senang dengan setiap perkara kecil yang mereka lakukan, dan mereka harus bersedia untuk mematuhi berbagai peraturan dan kebijakan yang ditetapkan baik di dalam syarikat di mana mereka akan bekerja dan oleh agensi-agensi penguatkuasaan.

Beberapa daerah sekolah mencapai tahap membentuk majlis penasihat untuk kerjaya pendidikan. Majlis-majlis ini terdiri daripada profesional industri dan perniagaan tempatan untuk membantu mereka membuat program pendidikan yang berdasarkan realiti dan relevan dengan jenis pekerjaan seharian yang akan dilalui oleh pelajar ini apabila mereka selesai dengan sekolah.

Latihan untuk Kemahiran Insaniah

Lulus di peringkat teratas kelas anda pasti menjadi kelebihan apabila anda mencari dan akhirnya mendapat pekerjaan. Anda akan dianggap sebagai pekerja kelas pertama. Namun, bagaimana jika anda teruk bekerja dengan pasukan atau anda seorang yang sempurna sehingga anda secara konsisten terjebak dalam analisis lumpuh dan tidak pernah melakukan apa-apa? Bagaimana jika anda tidak boleh berkompromi ketika anda perlu dan jadi sukar untuk membuat keputusan yang sukar di tempat kerja anda?

Ini melampaui masalah yang dinyatakan di atas. Tanpa kemahiran insaniah yang betul, anda mungkin menghadapi masalah untuk menyusun banyak projek yang berbeza pada masa yang sama dan menguruskan masa anda.

Kemahiran insaniah penting di tempat kerja kerana mereka dapat membantu anda bekerja dengan berkesan dengan orang lain dan mencapai tujuan bersama. Hubungan sesama manusia akan berlaku ke mana sahaja anda pergi dan pelajar perlu dididik mengenai cara berhubungan berkesan dengan manusia lain. Pekerja baru harus tahu bagaimana berinteraksi dengan rakan sekerja dan bergaul dengan mereka di tempat kerja mereka.

Komunikasi

Dengan internet alat global yang terdapat di mana-mana, dan alat lain seperti webinar, media sosial, Skype, Facebook, WhatsApp, dan bentuk komunikasi dalam talian yang semakin marak seperti sekarang, orang muda hampir tidak lagi memahami komunikasi orang ke orang. Mereka tidak memahami kemahiran yang digunakan untuk menyokong pertemuan dan seminar, seperti kemahiran persembahan, pengucapan awam, pengenalan yang tepat dan sebagainya. Namun ini adalah kemahiran yang sama yang masih sangat dihargai dalam persekitaran kerja hari ini dan jenis yang perlu mereka ketahui.

Ini bukan untuk mengatakan bahawa jenis teknologi yang biasa digunakan oleh orang muda tidak mempunyai tempat di tempat kerja. Mereka melakukannya, dan milenium lebih daripada layak menggunakan perkara seperti LinkedIn dan perisian kolaborasi di tempat kerja mereka. Walau bagaimanapun, mereka juga perlu mempelajari kaedah dan kemahiran komunikasi yang lebih tradisional agar dapat menjadi pekerja yang lebih bulat di tempat kerja mereka dan oleh itu lebih serba boleh. Mahir dalam banyak kaedah komunikasi yang berbeza memberikan satu calon kelebihan berbanding yang lain pada akhirnya.

Menjadikan Komuniti Bekerja Sedia

Pemerintah daerah, dan juga pemerintah negeri, menggunakan pendidikan sebagai alat untuk memberi mereka daya saing. Negara bagian Georgia, misalnya, memiliki program Siap Bekerja, yang telah digunakannya untuk menilai tenaga kerja di negeri ini serta melatihnya untuk menyediakan kumpulan tenaga kerja terampil yang mendorong organisasi dan perniagaan untuk pindah ke negara itu kerana bakatnya.

Melalui hal-hal seperti pendidikan, latihan, dan profil pekerjaan, syarikat, individu, dan seluruh masyarakat kini dapat memanfaatkan penilaian, latihan, dan pensijilan. Kriteria dan kaedah ujian yang dikembangkan untuk program Sedia untuk Bekerja dapat digunakan oleh sekolah untuk menguji pelajar dan memperakui mereka sebagai siap bekerja lama sebelum mereka mulai mencari pekerjaan. Pensijilan ini memberi keselesaan kepada pengurus sumber manusia kerana mereka akan mengetahui bahawa pelanggan menjalani program ini dan bersedia untuk melakukan peralihan di persekitaran tempat kerja.