Tugas & Tanggungjawab Pengurus Akaun

Pengurus akaun adalah profesional penjualan yang melakukan pelbagai tugas yang bertujuan untuk mengurus hubungan pelanggan majikannya, serta mengembangkan perniagaan baru dari pelanggan yang ada. Di kebanyakan persekitaran, eksekutif pengembangan perniagaan secara aktif mencari pelanggan baru. Setelah pelanggan datang, pengurus akaun akan mengambil alih.

Pengurus akaun diambil bekerja di pelbagai industri termasuk iklan, perkhidmatan kewangan dan media. Seperti kebanyakan peranan penjualan, pengurus akaun ini biasanya diberi ganti rugi dengan gaji pokok ditambah komisen berdasarkan jumlah pendapatan yang dihasilkan.

Wakil Utama untuk Komunikasi Pelanggan

Seorang pengurus akaun sering berfungsi sebagai wajah syarikatnya. Dalam kebanyakan kes, dia adalah wakil utama, jika tidak hanya, wakil syarikat yang berkomunikasi dengan pelanggan. Hasilnya, penting baginya untuk memberikan pengalaman perkhidmatan pelanggan yang positif. Ini dapat dicapai dengan mendengarkan setiap pelanggan untuk mendapatkan pemahaman mengenai keperluan masing-masing, untuk mengarahkan mereka ke produk atau perkhidmatan yang sesuai.

Penting bagi pengurus akaun untuk menguruskan harapan pelanggannya; ketika gangguan berlaku semasa proses penyampaian perkhidmatan, sangat penting dia bekerja untuk menyelesaikan situasi dengan cepat, kerana tujuannya adalah untuk memenangi perniagaan berulang mereka.

Mengekalkan Kuota Jualan

Di kebanyakan organisasi, pengurus akaun mesti mengekalkan atau melebihi jumlah penjualan minimum. Nombor ini disebut kuota, yang disampaikan kepadanya oleh pengurus penjualan. Selalunya, pampasannya secara langsung sesuai dengan kemampuannya untuk memenuhi syarat ini. Sebagai tambahan kepada komisen, tidak jarang pampasan yang ditangguhkan seperti bonus kewangan atau barang berharga diberikan kepada pengurus akaun yang melebihi kuota mereka.

Kegagalan untuk memenuhi syarat ini dapat mengakibatkan pengurus akaun dimasukkan ke dalam percubaan prestasi. Kegagalan berulang biasanya menyebabkan penamatan.

Pelaporan Hasil Jualan Berkala

Seorang pengurus akaun sering diminta untuk menyediakan pelbagai laporan mengenai metrik bahagian penjualan: hasil penjualan suku tahunan, ramalan tahunan dan laporan status akaun hanyalah beberapa contoh. Setelah dibuat, dokumen-dokumen ini dikemukakan kepada pengurusan kanan. Walaupun pengurus akaun mungkin bergantung pada sokongan profesional pentadbiran, seperti penyelaras penjualan, untuk melaksanakan tugas ini, tidak jarang dia melakukan tugas ini sendiri, terutama jika dia bekerja di organisasi yang lebih kecil atau lebih rendah tahap profesional. Pengetahuan mengenai program komputer seperti Microsoft Excel biasanya diperlukan untuk menyelesaikan tugas pelaporan.