Cara Mengira Bayaran Bersih dari Bayaran Kasar

Walaupun gaji kasar adalah jumlah yang diberikan pada dokumen kewangan seperti borang cukai, gaji bersih menunjukkan berapa sebenarnya yang harus dibelanjakan oleh pekerja anda pada hari gaji. Untuk mengira gaji bersih dari gaji kasar, mulakan dengan pendapatan kasar pekerja, dan tolak semua yang anda simpan dari gaji.

Petua

Hitung gaji bersih dari gaji kasar dengan memulakan dengan jumlah gaji keseluruhan dan tolak semua potongan.

Pertimbangkan Pertama Pemotongan Cukai

Setiap gaji pekerja dikenakan cukai oleh kerajaan persekutuan, dan di kebanyakan negeri di peringkat negeri juga. Bahagian pekerja dari cukai Jaminan Sosial dan Medicare menambah sehingga 7.65 peratus daripada pendapatan kasar. Cukai pendapatan ditentukan oleh berapa banyak pendapatan seseorang, tetapi persamaannya tidak linear. Sebaliknya, anda mengambil peratusan cukai pendapatan yang lebih tinggi apabila gaji kasar meningkat. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri menyediakan jadual cukai yang memberitahu syarikat berapa banyak cukai pendapatan yang harus ditahan, berdasarkan jumlah pendapatan, frekuensi pembayaran gaji.

Pertimbangan lain yang mempengaruhi pengiraan cukai pekerja termasuk status perkahwinan dan pemotongan yang berlaku seperti faedah gadai janji, yang harus dicantumkan dalam maklumat yang diberikan pada borang pekerja W-4. Kadar cukai pendapatan negara berbeza; beberapa negeri, seperti Washington State, tidak mengenakan cukai pendapatan negara sama sekali. Anda mungkin juga perlu menahan sebahagian daripada pendapatan sebagai sumbangan pekerja kepada insurans industri atau cukai insurans pengangguran, bergantung pada keperluan negeri anda.

Fikirkan Tentang Penahanan Lain

Sekiranya syarikat anda menawarkan faedah pekerja, anda mungkin juga bertanggungjawab untuk menahan bahagian manfaat pekerja anda. Seperti pemotongan cukai, jumlah ini dikurangkan dari gaji kasar untuk mengira gaji bersih. Pelan insurans kesihatan pekerja anda mungkin akan merangkumi sumbangan pekerja, yang rata-rata rata-rata sepanjang gaji keseluruhan tahun.

Sekiranya perniagaan anda menawarkan rancangan persaraan, sumbangan pekerja ke akaun persaraan juga ditahan dari gaji. Beberapa perniagaan menahan sejumlah wang untuk menampung perbelanjaan lain yang ditanggung oleh pekerja di tempat kerja, seperti makanan atau keahlian gim.

Bayaran Bersih dan Aliran Tunai

Anda mungkin menahan jumlah dari gaji pekerja dan tidak perlu segera membayar jumlah tersebut, seperti jika IRS telah menetapkan jadual deposit cukai gaji suku tahunan kepada perniagaan anda. Dalam kes ini, jumlah gaji yang anda tulis akan jauh lebih rendah daripada liabiliti gaji sebenar anda, dan anda tidak perlu membuat perbezaan selama berbulan-bulan, sehingga deposit cukai anda perlu dibayar.

Jejaki jumlah yang anda simpan dan belum bayar, jadi anda tidak membelanjakannya semasa aliran tunai ketat. Sekiranya anda menghabiskan penangguhan gaji ini, anda akan mengalami kekurangan pada akhir suku apabila anda mesti membuat deposit cukai persekutuan anda.