Menghantar Komen ke Dinding Orang Lain di Facebook

Apabila Facebook semakin popular, menghantar komen ke dinding orang lain adalah beberapa klik tetikus. Namun, anda mesti ingat beberapa pertimbangan untuk mengelakkan rasa malu atau kehilangan hak Facebook anda. Komen anda tersedia untuk sesiapa sahaja yang dapat melihat dinding pengguna tersebut. Semasa memberi komen di dinding seseorang, gunakan etika yang betul dan perhatikan dasar buli dan spam Facebook untuk memanfaatkan pengalaman Facebook anda secara maksimal.

Pengeposan dan Perkongsian

Untuk menghantar komen di dinding atau garis masa Facebook orang lain, cari pautan "Komen" di bawah catatan orang itu. Pautan tidak dapat dilihat jika pengguna telah melumpuhkan komen. Klik pautan jika ia kelihatan. Medan teks akan muncul di bawah pautan. Ketik atau tampal komen anda ke medan dan tekan kekunci "Enter". Sekiranya komen yang anda taipkan merangkumi perenggan, tahan kekunci "Shift" dan tekan "Enter" untuk membuat jeda baris. Anda boleh memasukkan pautan ke laman web yang menyokong komen anda dengan menaip atau menyalin dan menempelkan URL laman web ke dalam bidang "Komen".

Menguruskan Privasi Anda

Sesiapa yang dapat melihat halaman Facebook rakan anda juga dapat membaca komen anda, kecuali pengguna yang berada dalam senarai "Disekat" anda. Anda boleh menguruskan aktiviti terbaru anda, termasuk memberi komen, di bahagian "Aktiviti Terkini" di halaman Facebook anda. Klik pada "X" yang muncul semasa anda mengarahkan kursor ke atas komen yang ingin anda sembunyikan dari garis masa anda dan pilih "Sembunyikan tindakan ini dari profil saya" atau "Sembunyikan semua aktiviti komen terbaru dari profil saya."

Memerhatikan Etika yang Baik

Etika komen yang baik akan menjimatkan rasa malu anda. Ini juga akan menjadikan interaksi Facebook anda dengan rakan anda lebih menyeronokkan. Elakkan daripada mengadakan perbualan peribadi di halaman rakan anda, terutama mengenai topik sensitif seperti putus cinta atau putus cinta. Sebagai gantinya, gunakan fungsi "Mesej" atau "Sembang". Elakkan memberi komen pada setiap catatan di halaman rakan anda, jika anda tidak mengenali orang itu dari Facebook dan terutamanya jika ini adalah rakan baru. Pengguna Facebook cenderung melihat perhatian seperti ini menjengkelkan.

Menyatakan Pendapat Anda vs Buli

Anda mungkin tidak bersetuju dengan catatan rakan anda, malah pilihan gaya hidup sejarah. Namun, ada perbezaan antara menyatakan pendapat anda dan mengganggu atau menakut-nakutkan tingkah laku. Buli bertentangan dengan syarat penggunaan Facebook. Menurut Penyataan Hak dan Tanggungjawabnya, anda tidak dibenarkan "membuli, mengintimidasi atau mengganggu pengguna." Sekiranya anda melakukannya, anda boleh kehilangan akses sebahagian atau penuh ke Facebook. Di samping itu, beberapa negara telah membuat undang-undang untuk menentang buli siber.

Berkongsi vs Spamming

Semakin banyak pengguna menggunakan Facebook untuk mempromosikan perniagaan mereka. Facebook menyediakan kaedah tanpa kos, seperti halaman perniagaan atau produk. Terdapat juga cara yang tidak mengganggu, seperti jemputan "Suka" yang boleh anda hantar kepada rakan anda. Cukup hantarkan pautan ke produk atau perniagaan anda dalam komen apabila ia tidak ada kaitan dengan siaran asal adalah spam. Spamming melanggar syarat penggunaan Facebook, dan anda boleh kehilangan akses ke Facebook jika rakan anda melaporkan anda.