Apakah Pilihan Pengambilan?

Pemilihan pengambilan merujuk kepada proses pengambilan organisasi anda - pengambilan pemohon dan pemilihan dari calon yang layak untuk pekerjaan di syarikat anda. Perekrutan dan pemilihan dapat dilihat secara berasingan, tetapi melihat keseluruhan proses pengambilan pekerja berkesan dalam mengukur kejayaan proses pemilihan perekrutan.

Penyumberan

Dalam senario pengambilan kitaran hidup penuh, sumber pemohon atau calon bermaksud perekrut harus menentukan sumber terbaik untuk mengenal pasti pemohon yang berkelayakan. Sumber untuk pemohon boleh terdiri dari bank resume dalam talian hingga kampus universiti hingga pejabat bimbingan sekolah teknik. Sumber calon bergantung pada jenis pekerjaan, jawatan atau gelaran, serta kelayakan akademik atau sijil. Sebagai contoh, mencari calon untuk setiap jam, kedudukan perkhidmatan makanan akan sangat berbeza daripada sumber untuk profesional undang-undang, seperti paralegal dan setiausaha. Iklan untuk kedudukan perkhidmatan makanan setiap jam mungkin paling efektif di tempat kerja, seperti pada tanda "Bantuan Dikehendaki" yang disiarkan di tingkap untuk makan malam santai, sementara sumber untuk profesional undang-undang mungkin lebih berkesan di laman web persatuan,seperti halaman kerjaya American Bar Association.

Pemeriksaan

Menyaring pemohon melibatkan membandingkan permohonan pekerjaan dan resume dengan keterangan pekerjaan dan jawatan untuk menentukan pemohon mana yang memenuhi kelayakan yang diperlukan. Walau bagaimanapun, pemohon yang bahannya tidak mengandungi rujukan untuk kelayakan pekerjaan tertentu tidak boleh dibuang dengan segera. Mungkin terdapat peninggalan pada resume pemohon yang perlu dijelaskan oleh perekrut sebelum menyaringnya sebelum wawancara awal. Sebagai contoh, jika resume pemohon menunjukkan bahawa dia menjangkakan akan memperoleh ijazah kuliahnya pada bulan Mei 2012 dan skrin perekrut disambung semula pada bulan Jun 2012, adalah wajar bagi perekrut untuk mengesahkan terlebih dahulu sama ada pemohon mempunyai ijazah sebelum menyaring,kerana mungkin pemohon sudah mendapat ijazah dan dengan itu memenuhi syarat untuk pekerjaan di mana syarat asas adalah ijazah kuliah.

Temu ramah

Banyak majikan melakukan beberapa siri wawancara sebelum memilih calon akhir. Temuduga pertama mungkin merupakan wawancara telefon awal di mana perekrut menghabiskan masa 20 hingga 30 minit untuk bercakap dengan pemohon mengenai keperluan asas pekerjaan dan mengesahkan sejarah kerjanya. Dengan andaian pemohon melangkah pertama dalam proses wawancara, dia kemungkinan akan menjadi calon dan dijemput untuk temu duga pusingan kedua. Temu ramah pusingan kedua biasanya adalah pertemuan tatap muka dengan perekrut, pengurus pengambilan pekerja atau panel penemuduga. Majikan yang melakukan wawancara peringkat ketiga atau peringkat akhir mungkin mempunyai calon bertemu dengan tahap kepemimpinan tertinggi syarikat, terutama untuk jawatan pengurusan. Sebagai alternatif, sebilangan majikan melibatkan kakitangan untuk menentukan siapa yang mereka rasa paling sesuai dengan budaya organisasi. Ia 'tidak biasa bagi calon untuk bertemu dengan pekerja yang akan menjadi rakan sekerja atau laporan langsung.

Pemilihan

Setelah calon lulus temu duga pusingan kedua dan mungkin ketiga, sudah tiba masanya untuk membuat keputusan. Sekiranya hanya ada seorang pengurus pengambilan pekerja yang bertanggungjawab memilih calon terbaik, dia sering akan berunding dengan perekrut mengenai kesesuaian calon dari perspektif SDM, sementara pengurus pengambilan pekerja berkongsi pendapatnya mengenai pekerjaan sesuai dengan budaya dan ciri profesional yang muncul seiring dengan jangkaan syarikat. Jenis pertukaran antara perekrut dan pengurus pengambilan pekerja adalah produktif di beberapa persekitaran kerja di mana pelbagai pendapat dan maklum balas sangat penting untuk budaya organisasi.

Langkah Akhir

Setelah tawaran pekerjaan diberikan kepada calon, langkah berikutnya dan terakhir dalam pengambilan dan pemilihan adalah aktiviti yang memerlukan proses. Beban beralih kepada perekrut dalam organisasi yang mempunyai kakitangan HR yang berdedikasi. Perekrut bertanggungjawab untuk mengesahkan pekerjaan calon sebelumnya, melakukan pemeriksaan latar belakang, memanggil rujukan untuk maklumat yang tidak dapat diberikan oleh majikan sebelumnya, menjadualkan ujian ubat dan mendapatkan dokumentasi dari calon yang membuktikan bahawa dia layak bekerja untuk majikan Amerika Syarikat. Sekiranya calon pilihan pertama tidak melepasi langkah terakhir, pengurus pengambilan pekerja biasanya telah mengenal pasti calon pilihan kedua sehingga mereka tidak perlu memulai proses pengambilan dan pemilihan dari fasa awal.