Jenis Hak Cipta

Hak cipta memberi pemegangnya hak untuk mengawal pengeluaran dan penggunaan karya kreatif. Seperti harta intelektual lain, hak cipta adalah aset perniagaan yang berharga kepada lebih daripada sekadar penerbit, studio dan label rakaman utama. Pengarang, seniman, penghibur, arkitek, tukang masak dan jurugambar adalah antara mereka yang bergantung kepada hak cipta untuk melindungi hasil pemikiran dan bakat kreatif mereka. Perniagaan yang mengendalikan pertubuhan awam seperti restoran dan bar mesti memperhatikan hak cipta ini untuk mengelakkan tuntutan undang-undang dan pendakwaan jenayah. Pejabat Hak Cipta Amerika Syarikat mengkategorikan hak cipta bagi mereka yang ingin mendaftarkan karya mereka.

Sastera

Hak cipta sastera melindungi novelis, pengarang bukan fiksyen, penyair dan penulis lain. Buku teks, ensiklopedia, kamus, direktori dan katalog memenuhi syarat sebagai karya sastera. Walau bagaimanapun, kategori ini melampaui apa yang biasa dianggap sastera. Pengiklan memiliki hak eksklusif untuk teks bertulis atau salinan iklan mereka; program komputer, pangkalan data dan lirik serta unsur lain dari lagu juga termasuk dalam karya sastera. Seorang pengarang boleh memberikan hak cipta atas penyataan fakta dan fikirannya, tetapi bukan fakta atau pemikiran itu sendiri. Seorang tukang masak mempunyai hak eksklusif untuk penjelasannya mengenai resipi, tetapi bukan senarai ramuannya.

Rakaman Bunyi

Rakaman suara mengandungi ucapan, nyanyian, suara dan suara lain. Selalunya, rakaman tersebut dihubungkan dengan karya sastera, yang sudah mempunyai hak cipta tersendiri. Fail cakera padat atau muzik digital mempunyai prestasi muzik; buku audio melibatkan seseorang membaca buku atau novel. Label muzik atau penerbit boleh memiliki karya sastera dan rakaman persembahan atau pembacaan. Perakam suara mesti mendapat kebenaran sekiranya karya sastera mempunyai pemegang hak cipta yang lain. Juga, seseorang dapat melindungi rakaman pembacaannya dari Kitab Suci atau tulisan lain yang tidak dilindungi sebagai karya sastera.

Filem dan Audiovisual

Karya dalam kategori filem dan audiovisual merangkumi filem, rancangan televisyen, video, permainan video dan muzik atau suara yang merupakan sebahagian daripada filem dan audiovisual; ciptaan muzik dan suara yang tersendiri didaftarkan sebagai rakaman suara. Hak cipta secara amnya menghadkan penyewa dan pembeli filem dan video kepada tontonan di rumah, peribadi dan peribadi. Mereka yang ingin menunjukkan karya itu secara terbuka, termasuk bar, restoran, sekolah dan gereja dan kumpulan lain, mesti mendapat kebenaran atau lesen yang berasingan - walaupun tidak ada bayaran masuk. Guru di sekolah awam tidak memerlukan lesen untuk menunjukkan barang-barang ini kepada pelajarnya untuk mengajar.

Seni Visual

Artis boleh membuat hak cipta terhadap lukisan dan patung mereka. Jurugambar profesional boleh mendaftar dan melindungi foto keluarga, perkahwinan dan pemandangan lain; gambar yang dilindungi hak cipta tidak boleh diimbas di jabatan atau kedai gambar runcit melainkan pelanggan telah mendapat pelepasan atau kebenaran daripada jurugambar. Kategori seni visual merangkumi item yang tidak dianggap seni secara tradisional, seperti lukisan dan peta teknikal seni bina dan lain-lain.

Karya dan Persembahan Drama

Hak cipta prestasi merangkumi lakaran skrin, skrip untuk filem, televisyen dan radio; susunan tarian dan pantomim. Persembahan dengan sendirinya tidak dilindungi. Penciptanya mesti menangkapnya ke cakera, cakera keras atau peranti storan lain sehingga mampu menghasilkan semula; program televisyen atau radio yang disiarkan layak sekiranya pengeluar merakam karya secara serentak. Hak cipta tidak memberikan hak eksklusif untuk idea atau konsep persembahan; hanya ungkapan yang dilindungi hak cipta.