Undang-undang Buruh mengenai Lateness

Ia berlaku kepada pekerja yang paling baik sekarang - sesuatu yang tidak dijangka atau tidak dapat dielakkan berlaku dan mereka muncul di tempat kerja anda lewat lima atau 10 minit - bahkan mungkin sejam lebih lambat dari jadual. Setiap kali di bulan biru, ia dapat difahami. Namun, jika ini adalah masalah kronik, anda mungkin mula bertanya-tanya apakah jalan keluar undang-undang anda.

Syarat Pekerjaan yang Mempengaruhi Keterlambatan

Setiap negeri tetapi Montana adalah bidang kuasa pekerjaan sesuka hati. Peruntukan dalam undang-undang ini membolehkan anda memberhentikan pekerja dengan alasan apa pun yang tidak diskriminasi atau menyalahi undang-undang. Kelewatan kebiasaan akan memenuhi syarat. Ini tidak berarti, bagaimanapun, bahawa anda tidak akan berurusan dengan bekas pekerja yang tidak puas hati yang mengancam untuk menuntut anda kerana melanggar undang-undang jika anda memberhentikannya, dan beberapa pengecualian dari peraturan juga berlaku. Sebagai contoh, jika anda mempunyai perjanjian tawar-menawar kolektif, penamatan bergantung pada syarat-syarat perjanjian tersebut. Sekiranya anda mempunyai kontrak dengan pekerja, syarat-syarat kontrak mungkin berlaku, dengan anggapan kontrak itu tidak membisu mengenai masalah kelewatan. Sekiranya tidak ada kedua-duanya, jika anda fikir anda mungkin terpaksa melepaskan pekerja itu,anda boleh melindungi diri anda dari masalah dengan menyimpan rekod pelanggaran yang didokumenkan.

Bayaran Docking untuk Clocking Late

Undang-undang Piawaian Pekerja Adil membuat perbezaan antara pekerja yang dikecualikan dan yang tidak dikecualikan, dan ini penting jika anda mempertimbangkan untuk menarik gaji pekerja anda. Senarai pekerja yang dikecualikan adalah luas, jadi anda harus berjumpa dengan peguam pekerjaan sekiranya anda mempertimbangkan untuk melakukan ini. Pekerja yang dikecualikan termasuk jurujual yang bekerja berdasarkan komisen, serta pekerja, profesional dan eksekutif bermusim. Dengan mengandaikan pekerja anda yang terlambat tidak dikecualikan, undang-undang mengatakan bahawa anda bebas untuk membayar upahnya ketika dia terlambat - dengan alasan. Anda secara amnya tidak dapat menariknya lebih banyak daripada yang dia perolehi jika dia muncul tepat pada waktunya, tetapi anda dapat melengkapkan waktunya yang tidak hadir dalam kenaikan setengah jam. Contohnya, jika dia masuk pada pukul 9:20 dan bukan pada pukul 9:00 waktu yang sepatutnya, anda boleh memeluknya selama 30 minit.

Berbagai Sebab untuk Kelewatan

Negara-negara mempunyai undang-undang pekerjaan mereka sendiri, termasuk undang-undang perburuhan kerana terlambat bekerja, jadi jika anda berfikir untuk memecat pekerja kerana dia terlambat secara kronik, pastikan anda tahu mengapa dia terlambat dan ketahui apakah anda berhak mengambil tindakan. Sebagai contoh, di New York, anda tidak boleh memberhentikan pekerja kerana terlambat jika dia adalah anggota bomba sukarela atau EMT yang terlepas waktu bekerja kerana dia bertindak balas terhadap kecemasan.

Pengecualian Lain yang Perlu Dipertimbangkan

Undang-undang persekutuan mengenai diskriminasi adalah satu lagi masalah yang sukar, dan ada beberapa di antaranya. Contohnya, Tajuk VII Akta Hak Sivil 1964 melarang majikan melakukan diskriminasi terhadap pekerja berdasarkan bangsa, jantina, agama atau asal kebangsaannya. Sekiranya anda mengambil tindakan terhadap pekerja dengan alasan yang sah, tetapi jika dia adalah anggota salah satu kelas yang dilindungi ini, anda mungkin menghadapi masalah undang-undang di tangan anda, walaupun bangsa, jantina, agama atau keturunannya tidak mempunyai apa-apa ada kaitan dengan mengapa anda mendisiplinkannya. Anda akan mempunyai bukti untuk membuktikan bahawa tidak, tetapi menyimpan catatan baik tentang kebiasaan kebiasaannya dapat membantu melindungi anda. Begitu juga, Akta Orang Kurang Upaya Amerika melindungi sebilangan pekerja dengan penyakit kronik, jadi pastikan masalah pekerja anda tidakmempunyai sebab perubatan sebelum anda mengambil tindakan.

Pertimbangkan untuk menulis polisi kelewatan di tempat kerja anda dan pastikan setiap pekerja menandatangani salinan. Dengan cara ini, jika timbul masalah, anda boleh menggunakan peraturan dan harapan dasar bertulis anda untuk menguatkuasakan hukuman seperti membayar gaji atau bahkan memecat pekerja kerana kelewatan kronik.