Kesan Riak dalam Perniagaan

Kesan riak adalah tanggapan bahawa tindakan tunggal mempunyai kesan terhadap beberapa entiti yang berbeza. Ketika Anda menjatuhkan kerikil di kolam, itu menciptakan serangkaian riak yang membentang di atas air untuk menggerakkan tanaman permukaan dan mengganggu binatang yang mungkin ada di atas air. Dalam perniagaan, anda perlu memahami bagaimana kesan riak dapat mempengaruhi perniagaan anda dan bagaimana tindakan yang anda lakukan mempengaruhi perniagaan dan orang yang berkaitan dengan syarikat anda.

Petua

Kesan riak dapat menjadikan syarikat anda lebih banyak perniagaan dan membantu anda mencari vendor dan rakan kongsi baru untuk bekerjasama.

Pengangguran

Sebagai pemilik perniagaan, anda perlu menyedari kemungkinan PHK di kawasan anda. Ini benar terutamanya jika perniagaan anda bergantung pada pelanggan tempatan untuk bertahan. Satu syarikat yang memberhentikan pekerja bermaksud lebih sedikit wang yang dapat dibelanjakan di kedai tempatan semasa cuti dan makan tengah hari di restoran tempatan. Orang mula mengurangkan perbelanjaan hiburan mereka ketika mereka diberhentikan dan itu mempunyai kesan riak di seluruh ekonomi.

Inspirasi

Satu idea perniagaan yang baik dapat melahirkan beberapa perniagaan lain yang secara langsung diilhamkan oleh idea itu. Sebagai contoh, satu permainan video yang berjaya dapat membantu meningkatkan penjualan konsol yang berfungsi dengannya dan juga permainan itu sendiri. Satu idea keusahawanan dapat memberi inspirasi kepada bakal usahawan lain untuk memulakan syarikat mereka sendiri. Ini adalah kesan riak yang dapat menjadikan syarikat anda lebih banyak perniagaan dan membantu anda mencari vendor dan rakan kongsi baru untuk bekerjasama.

Pergerakan Personel

Contoh dalaman bagaimana syarikat anda dapat memanfaatkan kesan riak adalah dalam pengurusan personel. Sebelum membuat sebarang pergerakan pekerja, anda perlu mempertimbangkan kesan riak pekerja yang tidak lagi berada di tempat kerja mereka. Tugas setiap pekerja mempengaruhi kemampuan orang lain untuk menjadi produktif juga. Semasa menganalisis pergerakan personel, luangkan masa untuk memahami bagaimana setiap pekerjaan mempengaruhi syarikat dan bersedia menghadapi kesan riak kehilangan mana-mana pekerja.

Penganggaran

Salah satu bidang pengurusan perniagaan di mana kesan riak dirasakan adalah dalam penganggaran. Setiap jabatan mempunyai senarai keperluan operasi dan senarai projek. Nampaknya mudah untuk menolak pembiayaan untuk projek-projek jabatan, tetapi boleh ada kesan riak. Contohnya, jika projek penyelidikan dan pembangunan tertentu tidak dibiayai, syarikat itu mungkin tidak layak mendapat geran yang ditawarkan untuk jenis penyelidikan tertentu.

Penganggaran adalah proses yang sukar kerana aliran wang masuk dan keluar syarikat mempunyai kesan riak yang luar biasa di seluruh organisasi.