Cara Menulis Permintaan Belanjawan

Permintaan anggaran adalah surat formal yang diperlukan ketika Anda mencari dana untuk projek perniagaan, dan juga ketika Anda mencari dana untuk memulai inisiatif jabatan atau syarikat baru. Anda harus menulis permintaan anggaran anda, menggunakan format yang sama seperti surat perniagaan, tetapi ada beberapa butiran penting untuk disertakan sehingga anda dapat memaksimumkan peluang anda untuk mendapatkan "Ya" yang sangat penting itu.

Ketahui Siapa Yang Akan Membaca Surat Permintaan

Sebelum anda menulis permintaan belanjawan, penting bagi anda untuk mengetahui dan memahami orang yang akan membaca surat ini. Ini bermaksud anda mesti mengetahui nama dan gelaran orang yang mengawasi permintaan belanjawan masuk untuk syarikat pendanaan. Ia juga tidak menyakitkan bagi anda untuk melakukan sedikit penyelidikan untuk mengetahui sedikit mengenai latar belakang atau sejarah orang itu di syarikat pembiayaan. Sebagai contoh, jika anda mengetahui bahawa orang tersebut berperanan dalam membiayai projek serupa pada masa lalu, anda boleh menyebutnya dalam permintaan anda untuk membuat hubungan peribadi.

Terangkan Latar Belakang Projek Anda

Jelaskan secara ringkas bagaimana projek yang anda ingin didanai dibuat, projek serupa yang berjaya dilancarkan oleh perniagaan anda dan bagaimana projek tersebut berjaya dilancarkan. Anda juga harus memasukkan sebarang tren ramalan yang akan memberi gambaran kepada pembaca tentang faedah membiayai projek ini.

Terangkan Tujuan atau Matlamat Permintaan

Anda mesti spesifik mengenai apa yang anda rencanakan dengan pembiayaan, agar tidak ada kekeliruan mengenai tujuan atau tujuan projek tersebut. Ini bermaksud bahawa anda mesti menjelaskan dengan tepat bagaimana anda akan membelanjakan wang yang anda minta, dan berapa banyak projek yang akan dibiayai oleh pembiayaan.

Sebagai contoh, bukannya menulis, " Kami akan mengurus jabatan baru dengan pakar komputer ," anda harus menulis, "Kakitangan baru akan terdiri daripada tiga pakar keselamatan komputer, dengan pengalaman minimum lima tahun, dan kami berhasrat untuk mengenakan bayaran $ 50 setiap 15 minit panggilan yang dibuat oleh pelanggan kepada pakar ini. "

Sertakan Belanjawan

Menyertakan belanjawan adalah keperluan mutlak bukan hanya kerana membelanjakan semua perbelanjaan anda, tetapi juga kerana memberi peluang kepada calon syarikat pendanaan anda untuk memutuskan apakah ia ingin membiayai keseluruhan projek atau hanya sebahagian daripadanya. Memberi pilihan kepada pemenang anda sangat penting, kerana memperoleh sejumlah wang lebih baik daripada tidak mendapat wang sama sekali. Anggaran harus merangkumi item baris untuk setiap perbelanjaan, dan jika angka yang anda tulis hanyalah anggaran, pastikan bahawa anda menunjukkan fakta ini, dalam kurungan, di sebelah setiap item.

Ringkaskan Permintaan

Selesaikan permintaan anggaran dengan ringkasan semua butiran yang anda lampirkan dalam surat itu. Pastikan anda mengulangi mengapa projek itu penting dan apa faedahnya kepada kumpulan pembiayaan, sekiranya terlibat. Juga penting untuk memasukkan kaedah yang akan anda gunakan untuk memantau dan menilai projek, dan bahawa anda akan memberikan laporan kemajuan kepada pegawai.