Cara Menghubungkan TV Sony Bravia ke Komputer

Satu sambungan berguna yang disertakan pada kebanyakan HDTV Sony Bravia adalah sambungan video VGA, atau D-sub. Ini adalah jenis sambungan yang sama yang digunakan pada kebanyakan kad grafik komputer. Sekiranya komputer perniagaan anda mempunyai sambungan VGA / D-sub tambahan, anda boleh menggunakan kabel VGA / D-sub dan, jika dikehendaki, kabel audio 3.5 milimeter untuk menghubungkannya. Setelah disambungkan, Sony Bravia HDTV akan berfungsi seperti monitor dan, jika anda menyambungkan kabel audio, pembesar suara luaran.

1

Matikan komputer anda dan ubah semula sehingga anda dapat mengakses port belakang. Pasangkan salah satu hujung kabel VGA / D-sub ke dalam sambungan VGA / D-sub dan ketatkan skru yang terpasang pada jari sehingga terpaut. Pasangkan kabel audio 3.5 milimeter ke port keluar audio hijau di komputer anda, jika dikehendaki.

2

Matikan Bravia HDTV anda dan masukkan hujung kabel VGA / D-sub yang lain ke dalam sambungan VGA / D-sub di bahagian belakang. Ketatkan skru dengan jari sehingga sesuai. Masukkan hujung audio kabel 3.5 milimeter yang lain ke port audio-masuk pada HDTV anda (tepat di bawah sambungan VGA / D-sub), jika ada.

3

Hidupkan komputer anda dan Bravia HDTV. Tukar mod input pada HDTV anda ke mod "VGA / D-sub" untuk melihat isyarat video dari komputer anda. Klik kanan pada desktop komputer anda dan pilih "Resolusi skrin" untuk mengkonfigurasi resolusi skrin dan penyediaan monitor primer / sekunder.