Bolehkah Anda Mendapatkan Akaun Bank Sebelum Mendapat Pengecualian Cukai untuk Organisasi Bukan Untung?

Memulakan organisasi bukan untung lebih mudah daripada yang anda fikirkan, dan anda boleh memulakan perniagaan sebelum anda mendapat status bebas cukai. Anda boleh membuka akaun bank dan mula berniaga sebelum IRS memberi anda status cukai tertentu, tetapi anda tidak akan menerima semua faedah yang berkaitan dengan pengecualian cukai sehingga anda mendapat persetujuan IRS anda.

Jenis Bukan Untung

Organisasi bukan untung datang dalam bentuk yang berbeza, dengan peraturan yang berbeza mengatur masing-masing. Organisasi bukan untung yang paling mudah adalah syarikat yang anda buat melalui negeri anda. Anda tidak akan dikecualikan cukai secara federal atau tidak dapat menawarkan penghapusan kepada mereka yang membuat sumbangan, tetapi anda boleh mula mengadakan mesyuarat, membuat laman web anda dan melaksanakan fungsi lain. Sebaik sahaja anda digabungkan sebagai bukan untung - biasanya proses mudah yang dijelaskan di laman web setiausaha negara anda - memohon nombor pengenalan majikan persekutuan, atau cukai EIN, dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.

Akaun bank

Apabila anda membuka akaun bank anda, bank akan ingin melihat kertas penggabungan dan nombor EIN anda. Pada masa ini, anda mungkin ditanya siapa pegawai, siapa bendahara dan siapa yang dapat menandatangani cek. Sebilangan organisasi bukan untung memerlukan dua tandatangan cek, atau dua tandatangan cek melebihi jumlah tertentu, untuk mencegah penipuan. Bank tidak akan menghalang anda untuk membuka akaun anda sekiranya anda belum mendapat kelulusan 501 (c) anda dari IRS. Tanya pegawai bank anda jika mereka mengetepikan yuran untuk organisasi bukan untung dan apakah syaratnya. Setelah baki anda cukup besar dan bank ingin mengekalkan perniagaan anda, anda mungkin dapat memintanya untuk menaja satu atau lebih acara anda. Jurubank anda juga dapat membantu anda menyemak pelbagai instrumen kewangan untuk melindungi dan mengembangkan wang anda dengan lebih baik.

Status Pengecualian Cukai

Setelah anda menggabungkan dan menerima EIN persekutuan anda, memohon status bebas cukai. Terdapat lebih daripada 50 pilihan bebas cukai yang berbeza, jadi anda perlu melayari laman web IRS untuk mengetahui jenis status yang anda layak dan proses langkah demi langkah untuk memohon. Sebagai contoh, jika anda adalah persatuan perdagangan yang mempromosikan ahli perniagaan atau kepentingan industri, anda mungkin akan menerima status 501 (6). Sekiranya anda akan mengumpulkan dan mengeluarkan dana untuk aktiviti amal, anda harus meminta status 501 (c) (3). Orang yang memberi wang kepada organisasi 501 (c) (6) tidak dapat menghapus sumbangan itu; orang yang menderma kepada 501 (c) (3) mendapat penghapusan cukai.

Keperluan Kewangan

Sekiranya anda berkhidmat di dewan organisasi yang bebas cukai, anda diminta untuk mengikuti perkembangan kewangan organisasi sebagai sebahagian daripada tanggungjawab fidusiari anda. Walaupun anda hanya anggota dewan peringkat rendah dan sukarela untuk mengetuai jawatankuasa pemasaran, sekiranya berlaku penipuan atau salah urus, anda tidak boleh mempertahankan diri anda dari sekatan yang dikenakan oleh IRS kepada pegawai dengan mengatakan bahawa anda tidak melihat rekod kewangan. Minta penyata bank bulanan atau laporan kewangan suku tahunan untuk memenuhi tanggungjawab anda.