Kepentingan Piawaian Perakaunan

Sebagai pemilik perniagaan, anda memahami bahawa perakaunan harus tepat, tetapi anda mungkin tidak tahu mengapa standard perakaunan - peraturan dengan akronim seperti GAAP dan IFRS - adalah masalah besar. Sekiranya anda satu-satunya yang perlu melihat perakaunan anda, mereka tidak akan melakukannya, tetapi pelabur dan pengawal selia mungkin juga akan memeriksa buku besar anda. Apabila anda mengikuti piawaian perakaunan, orang luar dapat memahami apa yang mereka baca.

Petua

Piawaian perakaunan memastikan pelabur, pemilik perniagaan dan pengawal selia berada di halaman yang sama. Apabila semua perniagaan mengikuti amalan perakaunan yang sama, mudah menilai prestasi. Peraturan tersebut juga tidak menggalakkan perniagaan untuk menafsirkan bidang perakaunan kelabu untuk keuntungan mereka sendiri.

Asal Piawaian Perakaunan

Di Amerika Syarikat, piawaian perakaunan terkandung dalam Prinsip Perakaunan yang Diterima Secara Umum (GAAP). Peraturan GAAP dikembangkan selama Depresi 1930-an dan dikodifikasikan ke dalam piawaian khusus oleh Lembaga Piawaian Perakaunan Kewangan (FASB). FASB adalah kumpulan industri, bukan badan pemerintah. Namun, pemerintah mewajibkan syarikat awam, yang menjual saham di bursa, untuk mematuhi GAAP.

Piawaian Pelaporan Kewangan Antarabangsa (IFRS), adalah sekumpulan peraturan yang berbeza yang merangkumi sebahagian besar dunia. IFRS dan GAAP tidak bersetuju dengan beberapa peraturan, seperti bagaimana penyata kewangan harus memperlakukan aset tidak ketara. FASB dan kumpulan serupa berusaha untuk menyelaraskan standard. Sementara itu, IFRS tidak menjadi masalah jika anda adalah syarikat Amerika, tetapi anda bercadang untuk keluar dari luar negara, anda mungkin memerlukan dua set penyata kewangan, satu ditulis mengikut standard GAAP dan satu lagi ke IFRS.

Mengapa Mereka Penting

Buku besar syarikat anda - berapa banyak yang anda belanjakan minggu ini dan berapa banyak yang anda perolehi - penting bagi anda menguruskan kewangan perniagaan anda. Orang di luar syarikat anda lebih berminat dengan penyata kewangan anda: kunci kira-kira, penyata aliran tunai dan penyata pendapatan. Apabila orang berfikir untuk melabur dalam perniagaan anda atau meminjamkan wang kepada anda, pernyataan tersebut memberitahu mereka maklumat penting:

  • Aset syarikat anda

  • Hutang yang ditanggung syarikat

  • Pendapatan yang dibawa oleh perniagaan

Tanpa piawaian seperti GAAP atau IFRS, perniagaan dapat menafsirkan maklumat kewangan dengan cara apa pun menjadikannya kelihatan terbaik. Andaikan anda tahu bahawa, sebagai peraturan, kira-kira 5 peratus daripada piutang anda tidak akan dibayar. Di bawah GAAP, anda melaporkan peruntukan hutang lapuk 5 peratus pada penyata anda, menjadikan anda sedikit kurang menguntungkan. Tanpa GAAP, anda boleh mengabaikan kemungkinan tidak membayar, dengan mengatakan kepada diri sendiri bahawa masih mungkin semua orang akan membayar.

Tanpa GAAP, syarikat dapat menyembunyikan angka mereka dengan banyak cara lain. Sebagai contoh, anda boleh mengubah kaedah perakaunan anda kepada apa sahaja yang menunjukkan syarikat anda dengan sebaik mungkin. GAAP menghendaki perniagaan menggunakan kaedah perakaunan yang konsisten dari masa ke masa.

Bukan keuntungan dan pemerintah negeri mengikuti GAAP, seperti halnya banyak pemerintah daerah, yang memberi idea kepada penderma dan warganegara yang berminat bagaimana wang mereka diuruskan dan dibelanjakan. Syarikat swasta tidak diharuskan mengikuti GAAP kerana tidak menjual stok kepada orang ramai, tetapi kebanyakan memilih untuk mengikuti standard GAAP.