Apa itu Perbadanan Milik Keluarga?

Seperti namanya, sebuah syarikat milik keluarga adalah perniagaan yang dimiliki terutamanya atau secara eksklusif oleh ahli keluarga. Seiring berkembangnya perniagaan, menjadi sukar untuk menjalankan perniagaan dengan hanya menggunakan ahli keluarga, dan syarikat yang diperdagangkan secara terbuka dapat menghilangkan kawalan yang signifikan dari anggota keluarga yang mendirikan perniagaan. Akibatnya, perniagaan milik keluarga dapat memiliki pelbagai struktur.

Peraturan dan Artikel Pemerbadanan

Bagi syarikat swasta, artikel penggabungan dan undang-undang undang-undang menyampaikan maklumat penting mengenai struktur pemilikan. Sebilangan syarikat memberi mandat bahawa perniagaan itu tinggal dalam keluarga, sementara yang lain hanya mencalonkan ahli keluarga untuk berkhidmat di dewan atau menjalankan perniagaan. Sekiranya syarikat anda menjadi terbuka, lembaga pengarah anda akan mengatur pembuatan keputusan, dan menetapkan peraturan perundangan yang mewajibkan bahawa ahli keluarga mesti merangkumi semua atau sebahagian daripada dewan anda dapat membantu anda mengekalkan kawalan keluarga.

Pemilik-Pengendali

Banyak syarikat milik keluarga yang lebih kecil menggunakan model pemilik-pengendali. Pemilik kedai mungkin berfungsi sebagai pengurus dan mengupah anak-anak, adik-beradik atau pasangannya untuk mengisi pelbagai peranan dalam perniagaan. Dengan model ini, keluarga mengekalkan pemilikan sambil memastikan kawalan yang signifikan terhadap operasi dan pengurusan harian perniagaan.

Pemegang Saham Majoriti

Salah satu cara bagi keluarga untuk memastikan bahawa keluarga itu mengekalkan hak milik - walaupun syarikat itu menjadi awam - adalah dengan menghadkan jumlah saham yang tersedia untuk bukan ahli keluarga. Sebagai contoh, keluarga itu sendiri atau ahli keluarga tunggal mungkin menyimpan 52 peratus saham korporat, sehingga memberikan keluarga kawalan luas terhadap perniagaan dan undi veto pada mesyuarat dewan pengarah.

Kawalan Lembaga Pengarah

Sama ada sebuah syarikat awam atau swasta, perniagaan milik keluarga memastikan bahawa keluarga tersebut mempunyai kawalan yang besar terhadap dewan pengarah. Sebilangan syarikat mensyaratkan bahawa dewan ini terdiri terutamanya dari ahli keluarga. Yang lain memberi mandat bahawa sekurang-kurangnya seorang anggota keluarga duduk di dewan atau memerlukan dewan untuk menyampaikan laporan berkala kepada keluarga.