Cara Memulakan Sekolah Latihan Komputer

Keupayaan untuk menggunakan komputer dengan berkesan telah menjadi aspek penting dalam bekerja di kebanyakan industri. Namun, ketika teknologi terus berkembang, mayoritas pekerja di bidang tertentu mungkin tidak memiliki keterampilan yang diperlukan untuk menggunakan sepenuhnya alat-alat berbasis komputer untuk bidang tersebut. Keperluan untuk pengembangan dan latihan yang berterusan ini memberi peluang kepada usahawan yang celik komputer yang merupakan guru yang berkesan. Dengan memulakan syarikat latihan komputer, anda dapat menggunakan kepakaran khusus anda untuk memberikan perkhidmatan yang bermanfaat kepada pelanggan anda.

1

Dapatkan kemahiran dalam pelbagai program komputer yang berguna dalam dunia perniagaan. Beberapa program seperti itu, seperti pemrosesan kata, presentasi, pangkalan data dan program spreadsheet, terdapat di banyak industri, jadi belajar menggunakannya dalam setiap aspek mungkin terbukti bermanfaat bagi anda. Walaupun terdapat di mana-mana program ini bermaksud bahawa banyak profesional dapat menggunakannya hingga tahap tertentu, kebanyakan profesional tidak mempunyai pemahaman yang mendalam tentangnya. Anda boleh menjadikan diri anda berguna dengan memberi latihan mengenai aspek mereka yang lebih maju. Program lain mungkin tidak begitu umum, seperti program animasi, program kejuruteraan, program multimedia dan platform penerbitan. Kemahiran dalam program khusus seperti ini dapat membuktikan lebih menguntungkan daripada kecekapan dalam program yang lebih umum, kerana penawaran profesional yang mahir dalam penggunaannya adalah terhad.

2

Membangunkan kurikulum. Memahami cara menggunakan program tidak menjadikan anda seorang pendidik yang berkelayakan. Sama ada membeli bahan pengajaran atau buat sendiri, dan susun kelas anda menjadi unit-unit tersegmentasi yang merangkumi aspek paling penting dalam program ini. Letakkan item arahan mengikut urutan yang logik dan difahami.

3

Cari tempat mengajar. Bergantung pada jumlah pelajar yang anda harapkan, tentukan sama ada anda ingin menyewa ruang pejabat setiap bulan atau menyewa bilik persidangan mengikut jam. Beberapa syarikat penyewaan pejabat menawarkan bilik persidangan dengan komputer yang disediakan mengikut keperluan khusus anda. Pilihan lain adalah menjalankan perniagaan pendidikan komputer mudah alih. Daripada menyewa tempat anda sendiri, pergi ke syarikat dan ajar pekerjanya semasa bekerja.

4

Buat rancangan pemasaran. Perincikan semua kaedah pengiklanan dan pemasaran yang anda rencanakan untuk mencari pelanggan, sama ada pemasaran langsung, iklan dalam talian, iklan cetak atau iklan siaran. Gariskan tempat-tempat tertentu di mana anda merancang untuk mengiklankan, dan buat rancangan berapa banyak wang yang anda rancangkan untuk dibelanjakan untuk iklan tersebut.

5

Menetapkan perniagaan anda sebagai entiti undang-undang. Sekiranya anda memulakan perniagaan dengan diri anda sebagai satu-satunya pekerja, kekurangan kerumitan dan tahap tanggungjawab yang rendah mengenai perniagaan anda mungkin bermaksud anda hanya perlu menetapkan nama yang diandaikan - atau DBA - dan bukannya LLC atau syarikat.

6

Sediakan laman web perniagaan. Walaupun anda tidak merancang untuk melakukan banyak iklan dalam talian, anda masih harus mempunyai Internet untuk membantu mewujudkan kesahihan - terutamanya kerana perniagaan anda adalah perniagaan berasaskan komputer. Di laman web, berikan maklumat lengkap mengenai kepakaran, kelayakan dan kurikulum anda. Sebutkan sebarang perakuan yang anda ada.