Bagaimana Bayaran Bayaran Agensi Pelancongan?

Agensi pelancongan menjana wang mereka dengan pelbagai cara. Ejen produk yang dijual mempunyai yuran terbina dalam yang menghasilkan keuntungan bagi agensi tersebut. Jumlah yuran dan cara bagaimana ia diperoleh dan diedarkan berbeza dengan jenis produk yang dijual dan pembekal yang memberikan produk tersebut kepada agensi.

Perjalanan Bebas Percuma

Perjalanan bebas percuma atau FIT adalah produk pelancongan yang dijual sekali gus. Contohnya, penginapan hotel tiga malam, penyewaan kereta dan penerbangan yang semuanya ditempah secara berasingan dan bukan sebagai lawatan pra-paket dianggap sebagai tempahan FIT. Dalam kes ini, komisen tidak berdasarkan keseluruhan perjalanan tetapi dikira untuk setiap item secara individu dan mengikut kontrak yang dimiliki agensi dengan setiap pembekal.

Hotel ini mungkin membayar agensi sebanyak 10 peratus untuk setiap tempahan, sewa kereta 5 peratus dan penerbangan tetap dengan bayaran $ 35. Komisen hadir dalam kadar yang dikutip oleh ejen dan boleh diterima oleh ejen hanya setelah perjalanan dibayar dan diselesaikan seperti yang dirancang. Agensi juga boleh menambahkan sedikit bayaran pendahuluan untuk semua dan semua urusan perjalanan mengikut budi bicara mereka sendiri.

Pakej

Pakej pelancongan menggabungkan beberapa produk pelancongan. Dalam kes ini, pengendali darat dipilih oleh agensi pelancongan tertentu untuk produk mereka yang tersedia dan untuk tujuan yang mereka tawarkan. Komisen ejen pelancongan sudah dikira dalam harga brosur produk apabila bahan dan kontrak promosi diterima oleh agensi. Kadar komisen biasa berkisar antara 10 hingga 20 peratus dari kos pakej bergantung pada ukuran dan pengaruh operator darat dan agensi.

Agensi nasional yang besar atau agensi kelas atas dengan reputasi yang baik dalam industri biasanya dapat menghasilkan tawaran yang lebih baik daripada harga standard. Dalam beberapa kes, komisen ini akan ditambah dengan bayaran tempahan atau perancangan dalam lingkungan $ 50. Ini biasanya boleh dirundingkan jika anda adalah pengguna yang berpendidikan.

Tambang Udara

Tempahan dan tiket syarikat penerbangan tidak menawarkan komisen berdasarkan peratusan kepada ejen pelancongan. Margin antara apa yang dikenakan oleh syarikat penerbangan dan pelanggan membayar sedikit, dan dengan begitu banyak tambang yang tersedia terus dari syarikat penerbangan, tidak ada ruang untuk komisen tambahan. Perjalanan udara adalah bahagian penting dalam kebanyakan perjalanan, yang memberikan kekuatan kepada syarikat penerbangan dalam menetapkan bayaran. Tanpa perjalanan udara, banyak pelanggan tidak dapat pergi ke hotel dan kereta sewa yang dijual oleh ejen pelancongan. Oleh itu, ejen mendapatkan bayaran yang ditetapkan dari syarikat penerbangan untuk setiap tiket yang mereka jual. Bayaran berjumlah kira-kira $ 35 setiap tiket, dan ini tidak boleh dirundingkan.

Meningkatkan Margin

Ejen pelancongan membuat komisen paling banyak untuk item tambahan yang mereka jual setelah perjalanan ditempah. Insurans perjalanan, pemindahan peribadi, perkhidmatan perjalanan pekerja rencam, liputan pembatalan untuk sebarang sebab dan tambahan lain membawa margin keuntungan tertinggi untuk ejen. Mereka biasanya datang dengan komisen dan bayaran awal dan dapat meningkatkan keuntungan yang diperoleh dari tempahan tertentu.