Berapa Kos Ruang Perniagaan untuk Disewa?

Menyewa selalunya merupakan pilihan yang lebih baik daripada memiliki perniagaan baru kerana ini memberi anda peluang untuk memperluas, mengontrak atau memindahkan lokasi anda setelah anda melihat bagaimana penjualan dan pendapatan anda mempengaruhi anggaran anda. Kos sewa berbeza-beza, bergantung pada pasaran harta tanah anda, sama ada anda boleh mendapatkan ruang bebas melalui pejabat pembangunan ekonomi dan apa yang boleh anda rundingkan dengan tuan tanah. Memahami kos penyewaan akan membantu anda mengatur tawaran terbaik untuk syarikat anda.

Harga Pasaran

Dalam beberapa kes, anda akan membayar yuran bulanan yang ditetapkan untuk kedai, gudang atau ruang perniagaan lain yang sudah dikonfigurasi dan siap untuk digunakan. Dalam keadaan di mana anda mempunyai fleksibiliti atau memerlukan ruang khusus, anda akan merundingkan sewa anda berdasarkan jumlah dolar per rakaman persegi. Untuk merundingkan kadar terbaik, hubungi sejumlah lokasi perniagaan untuk menentukan kadar terkini untuk rakaman persegi di pasar anda. Pertimbangkan untuk bekerja dengan broker harta tanah perniagaan yang memahami kehebatan pasaran anda. Sebagai contoh, lokasi di pusat bandar mungkin menyewa lebih dari sebuah bangunan dengan kualiti yang sama hanya beberapa batu jauhnya. Bergantung pada tempat letak bangunan, infrastruktur teknologi dan kemudahan yang ada, satu ruang mungkin menyewa lebih banyak daripada ruang di bangunan sebelah.

Bayaran Pembinaan

Apabila anda menyewa ruang perniagaan, anda mungkin harus mengkonfigurasinya semula untuk memenuhi keperluan anda. Contohnya, anda mungkin perlu meruntuhkan tembok yang memisahkan dua pejabat untuk membuat bilik persidangan, atau anda mungkin mahu bilik simpanan atau ruang rehat. Dalam beberapa kes, terutamanya jika anda menyewa ruang di bangunan pejabat, tuan tanah akan membayar sebahagian atau semua kos pembinaan, atau membiarkan anda membayar perbelanjaan sepanjang tempoh pajakan anda dengan sewa bulanan yang lebih tinggi. Semakin banyak rakaman persegi yang anda sewa dan semakin lama pajakan anda, semakin banyak kos pembinaan yang mungkin ditawarkan oleh tuan tanah.

Utiliti

Bergantung pada ruang yang anda sewa, anda mungkin perlu membayar utiliti. Tuan tanah mungkin dapat berkongsi bil gas, elektrik, pengambilan sampah dan air penyewa sebelumnya dengan anda untuk membantu anda menganggarkan kos sebenar penyewaan ruang tersebut. Anda mungkin bertanggungjawab untuk beberapa penyelenggaraan luaran, seperti menjaga rumput yang dipotong dan tempat letak kenderaan bersih, terutama jika anda menyewa bangunan kecil dari pemilik luar kota.

Cetakan Baik

Bincangkan pilihan anda untuk memperbaharui, yang mungkin disertakan dengan kadar sewa yang dijamin untuk tempoh pembaharuan pertama, melindungi anda dari kenaikan yang tidak dijangka yang dapat melemahkan anggaran anda. Kaji semula hukuman kerana meninggalkan ruang anda lebih awal. Ini mungkin termasuk sewa balik yang dibayar dengan kos bulanan yang lebih tinggi untuk menampung kos penambahan yang anda runding sepanjang hayat pajakan anda. Pajakan anda mungkin memerlukan deposit untuk menampung kerosakan dan pembersihan. Periksa untuk melihat berapa banyak tempat letak kereta, yang ditugaskan atau sebaliknya, yang akan anda terima dan insurans apa yang perlu anda beli untuk menampung aset anda.

Pertimbangan

Banyak negeri, daerah, koridor perniagaan dan perbandaran mempunyai pejabat pembangunan ekonomi yang menyediakan ruang perniagaan percuma kepada syarikat yang memenuhi syarat penciptaan pekerjaan tertentu. Bergantung pada jumlah pekerjaan yang akan anda buat, anda mungkin layak mendapat ruang pejabat, gudang atau pembuatan percuma. Entiti pembangunan ekonomi sering bekerjasama dengan syarikat tenaga tempatan untuk mengekalkan pangkalan data bangunan kosong yang memenuhi syarat untuk program ini. Beberapa utiliti menawarkan kadar tarikan perniagaan untuk membantu perniagaan baru mengurangkan perbelanjaan tenaga mereka untuk satu atau dua tahun pertama.