Cara Membuat Sambungan FTP Melalui Penyemak Imbas Windows

Terdapat banyak cara bagi pemilik perniagaan untuk memuat naik dan memuat turun fail ke dan dari pelayan Web untuk digunakan di laman web syarikat. Banyak penyedia hosting web menyediakan antara muka pengurus fail untuk memuat naik atau memuat turun fail, dan terdapat banyak program FTP atau SSH yang dapat anda gunakan untuk tujuan yang sama. Aplikasi ini biasanya menawarkan anda kemampuan untuk menyinkronkan fail antara komputer tempatan anda dan pelayan Web, mengubah atau menetapkan izin fail dan melakukan fungsi pengurusan fail dan folder lanjutan yang lain. Walaupun begitu, jika anda hanya perlu memuat naik atau memuat turun fail ke atau dari pelayan Web syarikat dan komputer tempatan anda, anda boleh menggunakan penyemak imbas Web di Windows untuk melakukan fungsi muat turun FTP asas.

Pelayar web

1

Lancarkan Internet Explorer, Firefox atau Chrome di komputer anda.

2

Masukkan alamat FTP pelayan Web anda di bar alamat penyemak imbas Web. Contohnya, jika nama domain anda adalah "MyCompanyInternetSite.com", masukkan "ftp://ftp.mycompanyinternetsite.com" ke dalam bar alamat. Tekan kekunci "Enter" untuk menyambung ke pelayan FTP untuk laman web anda.

3

Masukkan nama pengguna dan kata laluan akaun FTP untuk pelayan Web di bidang "Nama Pengguna" dan "Kata Laluan". Klik butang "OK". Tunggu beberapa saat untuk Internet Explorer menyambung ke pelayan Web, buat sambungan FTP dan log masuk dengan maklumat akaun anda.

4

Klik nama folder untuk membuka folder dan memaparkan kandungannya dalam senarai yang muncul. Untuk memuat turun fail di pelayan Web, klik kanan nama file dan klik "Simpan Sasaran Sebagai" di menu pop-up. Pilih folder untuk menyimpan file yang dipilih, kemudian klik "Simpan" untuk memberitahu penyemak imbas Web untuk memuat turun file dari pelayan Web anda dan simpan di folder yang dipilih.

Penjelajah Windows

1

Klik butang Mula, kemudian "Komputer". Klik di dalam bar alamat tetingkap Windows Explorer dan tekan kekunci "Backspace". Jika anda tidak melihat bar alamat di Windows Explorer, tekan kekunci "Alt" dan klik "Lihat," "Bar Alat", kemudian "Bar Alamat" pada bar menu.

2

Ketik alamat FTP pelayan Web anda di bar alamat tetingkap Windows Explorer. Masukkan alamat dalam format "ftp.mycompanyinternetsite.com" dan tekan kekunci "Enter".

3

Masukkan nama pengguna dan kata laluan FTP anda di medan yang sesuai di skrin Log On As yang meminta anda mendapatkan bukti masuk anda. Klik "Simpan Kata Laluan" jika anda tidak mahu memasukkan kata laluan setiap kali anda menyambung ke pelayan FTP. Jika tidak, cukup klik butang "Log On".

4

Buka tetingkap Windows Explorer yang lain. Seret dan lepas fail dari tetingkap pelayan FTP di Windows Explorer untuk menyimpannya ke komputer tempatan anda. Untuk memuat naik fail dari komputer tempatan ke pelayan Web, seret dan lepaskan fail atau folder dari tetingkap Windows Explorer untuk pemacu atau folder di komputer tempatan anda ke tetingkap Windows Explorer untuk pelayan Web anda. Windows Explorer memuat naik atau memuat turun fail atau folder yang diperlukan untuk memindahkannya.