Apa yang Menyatakan Perbezaan Antara Pendapatan & Perbelanjaan Tempoh Perakaunan?

Pendapatan atau kerugian bersih mewakili perbezaan antara pendapatan dan perbelanjaan syarikat dalam tempoh perakaunan. Mungkin bulan, suku atau tahun fiskal, tetapi jangka waktu di antara tidak jarang berlaku. Sekiranya anda seorang pemilik perniagaan, memikirkan soal pendapatan dan kos dapat membantu anda menentukan apa yang berfungsi dari sudut operasi, bagaimana mengekang perbelanjaan dan bagaimana menjana wang dari masa ke masa.

Item Hasil

Bagi seorang usahawan, memikirkan item hasil membantu mendorong perbincangan mengenai keuntungan, pertumbuhan penjualan, strategi pemasaran dan kepemimpinan yang kompetitif. Kuartet topik ini membawa kepada peningkatan pendapatan, yang mungkin berasal dari menjual barang dagangan atau memberikan perkhidmatan. Bergantung pada industri, perniagaan juga dapat menghasilkan wang dengan melabur di pasaran modal, bursa sekuriti yang beragam seperti Bursa Saham New York, Chicago Mercantile Exchange dan Nasdaq. Di pasaran ini, syarikat boleh membeli dan menjual produk seperti saham, bon, opsyen dan niaga hadapan.

Perbelanjaan

Sekiranya anda pemilik perniagaan, menyemak perbelanjaan secara berkala akan membantu anda mengetahui item yang boleh menyebabkan kemerosotan kewangan. Dengan kata lain, anda dapat menentukan - akaun demi akaun - elemen yang boleh menyebabkan perniagaan kehilangan wang. Untuk kemudahan analisis, pengurus kewangan menetapkan perbelanjaan material - juga disebut kos penjualan atau kos barang yang dijual - selain daripada kos operasi. Perbelanjaan material merangkumi aspek rundingan dan hiburan perniagaan hingga penghantaran, yuran undang-undang, insurans dan sewa.

Kepentingan

Perbezaan antara item hasil dan perbelanjaan adalah elemen utama dalam pengurusan keuntungan. Perniagaan dengan hasil operasi yang negatif dapat menghadapi kesulitan di jalan, terutama jika pemilik syarikat tidak mengambil langkah nyata untuk memperbaiki kapal dan mengekang biaya di mana diperlukan. Anggap ini sebagai persamaan belanjawan yang mudah: Semakin sedikit wang tunai yang dibuat oleh perniagaan dari masa ke masa, semakin sedikit wang tunai yang dapat dikeluarkan untuk menarik pelanggan dan melabur untuk masa depan.

Lingkaran Keuntungan Maya

Pemilik korporat melaksanakan dasar yang mencukupi untuk memastikan pertumbuhan penjualan dan pengembangan pasaran di jalan. Dasar-dasar ini juga menyentuh segalanya dari merakam data transaksi dan memperbaiki ketidaktepatan matematik hingga menerbitkan penyata kewangan yang mematuhi undang-undang. Prosedur merangkumi pendapatan dan perbelanjaan - serta aset dan liabiliti - membantu perniagaan mewujudkan lingkaran keuntungan dan kecairan maya. Lingkaran ini membolehkan aktiviti operasi menjana wang ketika ekonomi baik dan mengendalikan kerugian apabila petunjuk pasaran suram.