Invois Vs. Senarai harga

Istilah harga invois dan harga senarai biasanya disebut di pasar penjualan kereta. Ketika datang ke harga invois vs senarai, biasanya membayar untuk membeli kereta baru lebih dekat dengan harga invois. Dalam banyak kes, harga senarai mungkin sekitar 10 hingga 20 peratus lebih tinggi daripada harga invois, menurut Pentadbiran Kesatuan Kredit Nasional.

Senarai harga

Harga yang anda lihat tersekat pada kaca depan di lot kereta baru selalunya merupakan harga runcit yang dicadangkan oleh pengeluar (MSRP). Ini juga dikenali sebagai harga senarai atau harga pelekat. Ini termasuk kos seperti penghantaran, pelesenan, cukai dan apa-apa perbelanjaan lain yang dikeluarkan untuk mendapatkan kereta ke pasar. Sebilangan peniaga mungkin berpegang pada angka ini untuk memperoleh keuntungan yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, anda akan selalu mendapat tawaran yang lebih baik daripada harga senarai asal dengan membuat carian dalam talian atau tawar-menawar dengan peniaga.

Harga Invois

Harga invois, kadang-kadang dikenali sebagai "harga invois kilang", merujuk kepada jumlah yang dibayar oleh peniaga kepada pengilang untuk mendapatkan kereta ke dalam lot mereka. Perbezaan antara harga invois dan senarai mungkin berbeza. Sebagai contoh, menurut Peguam Negara Illinois Lisa Madigan, barang boleh atau tidak termasuk dalam harga invois. Sekiranya ada, anda harus memastikan bahawa kos ini tidak muncul dalam kontrak anda semasa membeli kereta baru.

Berunding

Semasa berunding untuk kereta baru, jurujual mungkin menunjukkan bahawa bilik pameran membeli kereta itu dari pengeluar dengan harga tertentu - harga invois kilang. Mereka mungkin menunjukkan bahawa mereka tidak boleh turun lebih rendah daripada jumlah ini. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, peniaga membayar jauh lebih rendah daripada harga invois rasmi secara sebenar. Sebagai contoh, sebuah artikel oleh Pusat Kajian Perkhidmatan menunjukkan bahawa peniaga mungkin menerima pembayaran insentif, pembayaran "penangguhan" atau pembayaran bawaan, yang semuanya memberi ruang kepada peniaga untuk mendapatkan harga senarai.

Pertimbangan

Sebagai pembeli, periksa rujukan penjualan kereta dalam talian, seperti Kelley Blue Book (kbb.com) atau Edmunds.com untuk melihat sejauh mana harga senarai harga kereta pilihan anda biasanya dijual. Lot kenderaan juga diharuskan secara sah untuk menunjukkan harga pelekat Monroney. Ini termasuk harga senarai bersama dengan harga asas dan caj opsyen tambahan, serta maklumat lain. Pelekat Monroney tidak perlu menunjukkan harga invois, jadi anda mungkin perlu membuat kajian sebelum berunding.