Apa maksud E-mel Bersatu?

Peti masuk e-mel gabungan menggabungkan mesej yang anda terima di lebih daripada satu alamat e-mel di tempat yang sama. Sebagai contoh, anda mungkin melihat e-mel kerja anda yang dihantar ke peti masuk Outlook dan e-mel Hotmail peribadi di peti masuk yang sama. E-mel ditunjukkan mengikut urutan penghantarannya, tanpa mengira dari mana asalnya - e-mel dari setiap alamat tidak dipisahkan atau dilabelkan dalam peti masuk bersatu.

Peti Masuk E-mel

Peti masuk e-mel mengandungi mesej masuk dari kenalan anda. Sebagai tambahan kepada peti masuk utama anda, kebanyakan penyedia e-mel akan membolehkan anda menyusun e-mel ke dalam sub-folder, berdasarkan penapis pilihan anda. Setiap akaun e-mel yang anda miliki mempunyai log masuk tersendiri dan peti masuk yang terpisah, yang bermaksud bahawa anda biasanya mesti mengunjungi log masuk setiap akaun e-mel secara berasingan untuk melihat mesej baru anda. Pada peranti mudah alih, telefon anda akan menunjukkan e-mel baru untuk setiap alamat secara berasingan.

Peti Masuk Bersatu

Peti masuk bersatu menggabungkan e-mel baru dari lebih daripada satu akaun e-mel dalam peti masuk yang sama. Ciri ini sering tersedia pada peranti mudah alih, seperti iPhone dan Windows Phone, sehingga ketika peranti mencari pesan baru semuanya muncul di tempat yang sama. Pada kebanyakan peranti, peti masuk gabungan adalah sesuatu yang mesti anda aktifkan oleh pengguna.

Menambah atau Menghapus Akaun

Apabila anda menambahkan akaun e-mel dari peranti atau perkhidmatan yang mempunyai peti masuk bersatu, peti masuk akan dikemas kini secara automatik untuk memasukkan akaun baru. Begitu juga, akaun yang dipadamkan dari peranti anda tidak akan muncul lagi di peti masuk e-mel gabungan. Akaun e-mel anda sendiri tidak akan dihapus - anda sentiasa boleh memeriksa satu akaun e-mel secara bebas dengan melog masuk ke laman Internet yang menghoskannya, seperti Hotmail.com.

Pertimbangan

Peti masuk e-mel yang disatukan adalah cara mudah untuk melihat semua akaun e-mel anda sekaligus, tetapi mungkin juga menjadikan e-mel baru dari akaun mana yang kurang jelas. Anda mungkin perlu membuka e-mel lengkap untuk melihat alamat e-mel mana mesej dihantar.