Cara Memasukkan Kotak Kombo di Excel 2010

Kotak kombo adalah kaedah yang berguna untuk memasukkan data ke dalam spreadsheet Excel, menggabungkan fleksibiliti bidang teks dengan kemudahan kotak senarai. Kotak kombo memberi anda senarai pilihan tetapi juga membolehkan anda memasukkan data anda sendiri ke dalam kotak dan bukannya membataskan anda kepada pilihan yang telah ditentukan, yang membolehkan anda memberikan senarai respons khusus untuk dipilih. Sebagai contoh, borang yang meminta pelanggan di mana mereka pertama kali mendengar perniagaan anda mungkin mengandungi senarai kemungkinan pilihan tetapi juga membolehkan pelanggan memasukkan jawapan mereka sendiri ke dalam kotak.

1

Buka Excel dan klik pada tab Fail. Pilih "Pilihan" dan kemudian klik pada "Customize Ribbon" untuk membuka kotak dialog Customize Ribbon.

2

Centang kotak "Pengembang" di dalam senarai Tab Utama dan kemudian klik "OK" untuk menutup kotak dialog Customize Ribbon. Tab Pembangun kini akan muncul sebagai sebahagian daripada pita Excel.

3

Buat senarai nilai yang ingin anda tampilkan sebagai pilihan di kotak kombo anda. Tidak kira sama ada senarai ini berada di lembaran kerja yang sama atau berbeza dengan kotak kombo anda.

4

Klik butang "Insert" pada tab Developer dan kemudian pilih "Form Controls" dari menu drop-down. Klik "Kotak Kombo" dan kemudian klik sel di mana anda mahu kotak itu muncul.

5

Klik kanan pada kotak dan pilih "Format Control" dari senarai drop-down. Masukkan rujukan ke senarai nilai yang anda buat sebelumnya ke dalam kotak Input Range dan kemudian klik "OK." Sebagai contoh, jika senarai pilihan kotak kombo anda berada di antara sel E2 dan E10 atau lembaran kerja anda, anda akan memasukkan "E2: E10" ke dalam kotak Input Range.