Kelebihan Mendapat Gaji dengan Gaji

Pekerja bergaji adalah orang yang menerima pendapatan asas tahunan yang telah ditentukan. Pekerja bergaji dianggap dikecualikan, yang bermaksud mereka tidak dilindungi di bawah Akta Buruh yang Adil. Akibatnya, mereka biasanya tidak layak mendapat faedah tertentu seperti gaji lebih masa. Walau bagaimanapun, pekerja bergaji menikmati kelebihan tertentu berbanding rakan sejam mereka.

Merancang Kewangan

Oleh kerana kedudukan gaji memberikan gaji tetap pada selang waktu yang ditentukan untuk jumlah dolar yang sama setiap kali, lebih mudah merancang kewangan. Anda boleh menyediakan anggaran yang tepat, kerana anda akan mengetahui dengan tepat berapa banyak pendapatan yang akan anda terima. Dari sudut simpanan dan pelaburan, anda akan mempunyai idea yang lebih baik tentang berapa lama masa yang diperlukan untuk mencapai matlamat kewangan tertentu, kerana lebih mudah untuk mengetepikan jumlah dolar tertentu secara sistematik. Anda tidak perlu risau tentang perubahan perniagaan bermusim yang mempengaruhi tahap pendapatan anda.

Faedah Tambahan

Beberapa syarikat menawarkan faedah tambahan kepada pekerja yang bergaji, yang dapat mengambil bentuk keuntungan tambahan atau cuti tambahan, menurut laman web MSN Money. Sekiranya pemilik perniagaan memutuskan untuk tutup awal atau membenarkan anda pulang lebih awal sebagai ganjaran untuk pekerjaan yang dilakukan dengan baik, anda masih menerima gaji penuh anda. Di beberapa perniagaan, pekerja yang bergaji juga menikmati tahap status yang lebih tinggi daripada rakan sejam mereka.

Upah Lebih Tinggi

Pekerja bergaji umumnya dibayar lebih daripada pekerja setiap jam kerana jangkaan yang lebih tinggi, menurut Monster.com. Mereka diharapkan dapat menyelesaikan tugas yang diberikan dalam jangka waktu tertentu, tanpa mengira berapa jam yang diperlukan. Akibatnya, mereka mungkin perlu bekerja lebih dari seminggu 40 jam biasa. Kedudukan gaji sering merangkumi tahap tanggungjawab yang lebih tinggi dalam organisasi kerana biasanya berlaku untuk pihak pengurusan dan profesional, yang juga menghasilkan pampasan yang lebih besar.

Kelenturan Lebih Besar

Oleh kerana majikan lebih mengutamakan hasil daripada masa yang diperlukan untuk mencapainya, pekerja yang bergaji mungkin menikmati fleksibiliti yang lebih besar dalam jadual kerja mereka. Bos mungkin tidak terlalu bimbang jika anda datang lewat atau keluar lebih awal sekarang, selagi anda menyiapkan kerja tepat pada waktunya. Bergantung pada majikan dan sifat perniagaan, anda mungkin dapat mengatur jadual kerja biasa yang paling sesuai dengan gaya hidup anda.