Struktur Organisasi Hotel

Tanpa mengira saiznya, hotel mesti mempunyai struktur organisasi yang memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggannya. Walaupun jumlah kakitangan mungkin berubah di sebuah hotel besar, biasanya, strukturnya tetap sama, dan rantai perintah dan peranan dan tanggungjawab setiap jabatan sangat penting untuk mengekalkan organisasi yang berfungsi dengan baik.

Pemilik dan Pengurus Eksekutif

Tahap eksekutif hotel biasanya terdiri daripada pemilik hotel dan pengurus besar. Di hotel kecil, orang yang sama kadang-kadang menempati kedudukan ini, tetapi dalam kebanyakan kes, dua orang yang berbeza mendudukinya. Pemilik hotel menetapkan standard dan polisi hotel dan mewakilkan pelaksanaan piawaian dan polisi ini kepada pengurus umum. Tanggungjawab pengurus besar adalah menguruskan aktiviti harian hotel dan mengawasi fungsi pelbagai jabatan seperti makanan dan minuman, dobi, dan pengemasan.

Penolong Pengurus Menyokong Pengurus Besar

Di banyak hotel, penolong pengurus adalah tangan kanan pengurus besar dan memberikan sokongan untuk beberapa tugas harian. Sebagai contoh, tugas penolong pengurus adalah untuk berkomunikasi dengan semua ketua jabatan dan memastikan bahawa mereka menangani semua dan semua masalah yang boleh mempengaruhi standard prestasi hotel.

Di hotel-hotel yang lebih besar, biasanya terdapat beberapa penolong pengurus, masing-masing ditugaskan untuk mengawasi bahagian atau bahagian hotel tertentu. Tanggungjawab boleh merangkumi menetapkan jadual kerja, menangani aduan penaung, dan memastikan bahawa acara hotel diatur dengan baik. Penolong pengurus juga boleh mengambil peranan sebagai pengurus besar jika pengurus besar sakit, bercuti atau tidak tersedia.

Pengurus Peringkat Pertengahan atau Jabatan

Pengurus hotel peringkat pertengahan adalah peringkat di bawah penolong pengurus, dan biasanya merangkumi jawatan seperti pengurus meja depan, pengurus makanan dan minuman, pengurus penjualan, pengurus rumah tangga, pengurus pemasaran, pengurus kewangan, dan pengurus sumber manusia. Tugas pengurus meja depan merangkumi menangani tempahan, menangani aduan tetamu, dan memastikan bahawa jabatan yang betul menangani permintaan tetamu. Pengurus makanan dan minuman bertanggungjawab untuk mengendalikan perkhidmatan bilik, katering, dan aktiviti harian bar dan restoran hotel. Pengurus pengemasan mengawasi semua aspek pembersihan dan menjaga penampilan hotel.

Pengurus pemasaran bertanggungjawab untuk melaksanakan kempen promosi untuk menarik tetamu, dan pengurus kewangan mengendalikan perakaunan, anggaran, dan perbelanjaan hotel. Pengurus hotel sumber manusia mengawasi pengambilan, latihan, dan pengembangan semua staf hotel, dan juga memastikan bahawa setiap anggota staf diberi pampasan mengikut protokol pengambilan pekerja. Pengurus hotel sumber manusia juga harus memastikan bahawa hotel mematuhi polisi keselamatan undang-undang dan juga amalan pekerjaan yang mematuhi undang-undang.

Kakitangan Operasi dan Menghadapi Tetamu

Kakitangan operasi hotel merangkumi semua orang yang bekerja di pelbagai jabatan hotel seperti makanan dan minuman; pengemasan; kaunter penerimaan tetamu; bar; dan restoran. Kedudukan kakitangan termasuk tukang masak, tukang masak, mesin basuh pinggan mangkuk, pembantu bilik tamu, pembantu bilik dobi, pelayan perkhidmatan bilik, kuli, dan wakil pelanggan yang menyambut tetamu, membimbing mereka ke bilik mereka, dan menyampaikan permintaan khas ke meja depan.