Perbezaan Antara Jual Beli dan Jual Lintas

Mendapatkan pasukan penjualan anda untuk memaksimumkan setiap perbualan penjualan boleh menjadi perbezaan antara keuntungan sederhana dan keuntungan besar. Terdapat dua teknik penjualan mudah untuk dikembangkan dalam pasukan penjualan anda sehingga mereka meningkatkan penjualan sehingga pelanggan sudah membeli sesuatu dari anda: jual dan jual silang. Yang pertama memberi tumpuan kepada peningkatan sementara yang kedua memasangkan apa yang mereka beli dengan sesuatu yang menarik.

Petua

Jual beli dan penjualan silang adalah dua teknik penjualan yang menambah nilai pada satu pesanan atau portfolio pelanggan yang ada. Naik jualan membuat pembeli produk dapat membuat peningkatan, sementara penjualan silang cuba meyakinkan pelanggan untuk menambahkan produk lain yang berkaitan dengan pesanan.

Pelanggan Sedia Ada Menjual

Dalam penjualan yang tinggi, anda cuba menjual produk yang lebih baik kepada pelanggan. Fikirkan jurujual kereta setelah anda sudah mengatakan bahawa anda ingin membeli kereta tertentu. Dia kemudian akan melalui serangkaian pilihan dan peningkatan yang dapat anda miliki yang menyesuaikan dan meningkatkan model anda. Ini adalah bentuk penjualan yang lebih baik. Bentuk lain biasanya dilihat di laman keahlian, seperti laman temu janji, di mana anda boleh mempunyai versi percuma, versi asas atau versi premium.

Terdapat beberapa cara untuk melihat proses upsell. Anda boleh melakukan ini pada saat penjualan awal atau pada waktu kemudian apabila pelanggan sudah mempunyai pengalaman positif dengan produk atau perkhidmatan anda. Beberapa produk lebih senang dijual semasa penjualan sementara yang lain memerlukan pelanggan untuk melihat bukti keunggulan produk atau perkhidmatan.

Jual Beli Lintas di Tempat Jualan

Jual beli silang biasanya berlaku pada masa penjualan apabila pelanggan sudah mengeluarkan dompetnya. Jual beli silang mengambil pelbagai produk dan memberi pilihan kepada pelanggan untuk menambah pesanannya. Fikirkan proses daftar keluar Amazon. Ia dengan jelas memberitahu anda apa yang dibeli oleh pelanggan lain dengan pembelian yang sama ini. Ini menanam benih apa yang memuji pembelian yang ada. Penjualan silang sering merangkumi pelbagai perkara dengan cara memberi pembeli diskaun untuk keseluruhan pembelian atau beberapa insentif lain seperti penghantaran percuma. Sekali lagi, Amazon melakukan ini dengan baik dengan memberi tahu pelanggan berapa banyak lagi yang mereka perlukan dalam jumlah pembelian agar layak untuk penghantaran percuma.

Menggunakan Kedua-duanya dalam Perniagaan

Kedua-dua teknik penjualan sangat berharga bagi pemimpin perniagaan dan pengurus penjualan. Sekiranya wakil penjualan dapat mengambil setiap penjualan yang ada dan meningkatkannya sebanyak 10 persen hanya dengan menawarkan versi yang lebih baik atau produk percuma, margin akan meningkat. Restoran makanan segera telah menguasai seni penjualan dan penjualan silang. Apabila anda membuat pesanan untuk makanan bernilai, juruwang makanan mungkin bertanya, "Adakah anda mahukan ukuran yang besar?" Ini adalah peningkatan. Sama ada anda mengatakan Ya atau Tidak, soalan seterusnya sebelum anda benar-benar membayar adalah, "Adakah anda ingin gegaran juga?" Ini adalah penjualan silang.

Kedua-duanya menambah nilai keseluruhan pesanan, memerlukan sedikit waktu dan tidak menambah banyak dari segi kos penghantaran atau pemasaran. Pemimpin penjualan boleh menggunakan contoh ini untuk melatih staf penjualan untuk selalu meminta kedua-duanya, sehingga mereka meningkatkan peluang untuk mendapatkan satu atau kedua pesanan tambahan.