Perbezaan Antara PPN & Cukai Jualan

Cukai nilai tambah, atau PPN, adalah model percukaian yang digunakan secara meluas di seluruh dunia di semua pasaran maju dan berkembang kecuali Amerika Syarikat. Cukai penjualan digunakan di Amerika Syarikat sahaja dan dikenakan oleh kerajaan tempatan dan negeri pada pelbagai kategori barang runcit. Perbezaan dalam kedua-dua sistem ini jelas walaupun mereka bertindih dalam beberapa keadaan.

Bagaimana PPN Berfungsi

PPN dinilai oleh pemerintah di setiap bahagian rantaian pengeluaran dari bahan mentah hingga rak penyimpanan. Setiap orang atau syarikat di sepanjang rantai ini bertanggungjawab untuk membayar kadar cukai yang sama atas keuntungan mereka, walaupun cukai sebelumnya yang dibayar dapat ditolak pada setiap langkah. Contohnya, seseorang yang membekalkan bahan mentah kepada pengilang mesti membayar 10 peratus daripada keuntungan yang dihasilkannya. Pengilang mesti membayar 10 peratus keuntungan yang dihasilkannya ketika menjual produk ke kedai, dikurangkan cukai yang telah dibayar oleh orang yang membekalkan bahan mentah. Semuanya berakhir dengan peruncit menjual barang tersebut dan membayar 10 peratus tolak dari apa yang dibayar dalam dua peringkat pertama proses. Dengan kata lain, jika PPN adalah 8 peratus, pembekal bahan mentah akan membayar 8 peratus keuntungannya,pengilang akan membayar 8 peratus keuntungannya dikurangkan jumlah yang sudah dibayar dan peruncit akan membayar 8 peratus keuntungan mereka dikurangkan semua yang sebelumnya.

Bagaimana Cukai Jualan Berfungsi

Cukai penjualan dikenakan sebagai peratusan dari semua penjualan runcit. Negara-negara, kota-kota dan kota-kota lain menentukan bagaimana jika ada pajak penjualan, jenis barang dagangan dan / atau layanan yang dikenakan dan tarif yang dikenakan. Di beberapa negeri pemborong yang menjual barang atau bahan dalam industri kepada pengeluar atau peruncit berlesen dikecualikan daripada membayar cukai penjualan. Cukai hanya dikutip atas penjualan dan pembelian runcit dan dibiayai sepenuhnya oleh pengguna. Pengumpulan dana cukai secara bertahap demi langkah sepanjang transformasi dari bahan mentah menjadi produk siap tidak berlaku.

Kekurangan

Kelemahan utama model PPN adalah peningkatan kos untuk perniagaan dan secara meluas, pengguna. Secara teori, PPN menyebarkan kos mengumpulkan pendapatan tambahan sehingga tidak ada pihak yang menanggung sebagian besar beban. Pada hakikatnya, kos perniagaan sering diturunkan kepada pengguna sehingga model tersebut mungkin tidak berfungsi seperti yang dirancang. Kekurangan cukai jualan langsung melibatkan kehilangan hasil bagi kerajaan negeri dan tempatan yang tidak memungut urus niaga borong. Ini dapat menurunkan kos keseluruhan pengguna, kerana kos tambahan tidak ditambahkan pada setiap langkah proses produksi.

Kesamaan

Kedua-dua PPN dan cukai penjualan dikenakan untuk barang yang dijual kepada pengguna. Pada akhirnya kedua-duanya dibayar, lebih kurang, sebahagian besarnya oleh pengguna. Walaupun PPN dapat menghasilkan lebih banyak pendapatan untuk kas pemerintah, mereka juga menaikkan biaya menjalankan perniagaan dan membeli barang runcit. Cukai penjualan juga mempengaruhi kos barang dan telah dikeluarkan di beberapa negeri. Kedua-duanya dikumpulkan sebagai tambahan kepada cukai pendapatan dan keduanya dapat dan telah dihapuskan untuk keperluan tertentu seperti makanan, pakaian (hingga kos tertentu) dan barang keperluan lain.