Cara Mengira Gaji dan Perbelanjaan

Mengira kewangan dan perbelanjaan memerlukan perancangan dan pertimbangan yang teliti. Di satu pihak, anda ingin menawarkan gaji yang kompetitif kepada pekerja sehingga mereka menerima tawaran anda daripada syarikat lain, tetapi di sisi lain, anda ingin mengekalkan gaji serendah mungkin untuk menjimatkan wang syarikat, terutamanya dalam ekonomi yang rendah. Peraturan yang sama berlaku untuk perbelanjaan; anda mahu pekerja mempunyai semua alat dan sumber yang diperlukan untuk melakukan pekerjaan dengan sebaik mungkin, tetapi anda ingin mengelakkan membelanjakan atau membazirkan wang syarikat. Gaji dianggap perbelanjaan oleh kebanyakan syarikat. Bagi sesetengah syarikat, gaji adalah perbelanjaan No. 1, jadi gaji tetap rendah adalah salah satu cara untuk mengurangkan perbelanjaan dengan ketara.

Membuat Tawaran Gaji

1

Tentukan anggaran untuk pekerjaan atau kumpulan pekerjaan berdasarkan polisi gaji syarikat anda dan anggaran yang ada.

2

Gaji penyelidikan berkisar untuk jawatan tertentu. Periksa Biro Statistik Tenaga Kerja AS dan O-Net Online untuk gaji purata nasional (lihat Sumber), gaji median dan julat tinggi dan rendah untuk tajuk pekerjaan, industri atau lokasi geografi tertentu. Ini memberi anda idea mengenai jumlah gaji semasa yang dibayar oleh syarikat lain.

3

Kaji pengalaman, pendidikan dan kejayaan calon dengan peranan serupa sebelumnya. Lazimnya, semakin banyak calon yang berpengalaman dan berjaya, semakin banyak wang yang harus anda pertimbangkan untuk membayarnya.

4

Bincangkan jangkaan gaji dengan calon pekerjaan sebelum membuat tawaran. Calon sebenarnya mungkin mempunyai harapan yang lebih rendah daripada yang anda rancangkan, yang dapat mengurangkan perbelanjaan keseluruhan anda.

5

Bandingkan data gaji nasional dengan jangkaan calon dan anggaran syarikat anda untuk kedudukan tersebut. Sekiranya ketiga-tiga mereka dekat, cari nombor di tengah-tengah semua orang senang. Sekiranya harapan calon jauh lebih tinggi, tetapi anda ingin mengambilnya berdasarkan kelayakan dan cadangannya, periksa perbelanjaan syarikat lain untuk melihat apakah ada beberapa perbelanjaan lain yang dapat anda kurangkan atau hilangkan untuk mengimbangi perbelanjaan lebih banyak untuk gaji pekerja tertentu.

Mengira Jumlah Gaji

1

Senaraikan semua gaji pekerja semasa.

2

Tambahkan semua gaji bersama-sama untuk mendapatkan jumlah keseluruhan gaji syarikat.

3

Bahagikan jumlah gaji terkumpul dengan jumlah pekerja di syarikat untuk mendapatkan gaji purata syarikat, jika dikehendaki.

Hitung Perbelanjaan

1

Senaraikan semua perbelanjaan syarikat biasa, seperti kos sewa pejabat, utiliti dan gaji.

2

Tambahkan perbelanjaan tambahan untuk jangka waktu tertentu ke dalam senarai, seperti acara yang dibiayai oleh syarikat, perbelanjaan perjalanan untuk pekerja atau eksekutif dan semua perbelanjaan lain yang dilaporkan dalam jangka masa tertentu. Termasuk perbelanjaan dari semua aspek perniagaan anda, termasuk pemasaran, inventori, kos operasi dan kos peralatan. Bekerja dengan pengurus jabatan untuk menentukan pelbagai perbelanjaan dari setiap jabatan atau aspek perniagaan anda.

3

Tambahkan semua perbelanjaan biasa dan perbelanjaan tambahan untuk mendapatkan jumlah keseluruhan perbelanjaan dari jangka masa tertentu.