Cara Menukar Windows 8 Dari Bahasa Perancis ke Bahasa Inggeris

Windows 8 dan Windows 8.1 menyokong bahasa Perancis dan Inggeris. Sekiranya komputer anda disiapkan dalam bahasa Perancis, anda boleh beralih ke bahasa Inggeris pada bila-bila masa, walaupun anda mungkin perlu memasang pek bahasa Inggeris percuma, jika belum ada di sistem anda.

Tetapkan Lalai ke Bahasa Inggeris

Tekan "Windows-X" dan pilih "Panneau de Configuration" (Panel Kawalan) dari pilihan. Di tetingkap Panel Kawalan, pilih "Ajouter une Langue" (Tambahkan Bahasa). Sekiranya anda melihat Bahasa Inggeris disenaraikan sebagai pilihan di skrin seterusnya, pilih dan klik "Monter" (Move Up) untuk memindahkannya ke bahagian atas senarai. Keluar dari Windows dan log masuk semula untuk menukar bahasa ke Bahasa Inggeris. Sekiranya anda tidak melihat bahasa Inggeris dalam senarai, atau komputer anda masih menunjukkan bahasa Perancis, pasang pek bahasa Inggeris.

Pasang Pek Bahasa

Klik butang "Ajouter une Langue" (Tambahkan Bahasa) pada skrin yang menyenaraikan bahasa yang tersedia, dan klik dua kali "Bahasa Inggeris (Amerika Syarikat)" untuk menambahkannya sebagai pilihan. Gerakkannya ke bahagian atas senarai menggunakan butang "Monter" (Move Up), dan kemudian klik pautan "Pilihan". Sekiranya anda melihat pautan "Telecharger et Installer le Module Linguistque" (Muat turun dan Pasang Pek Bahasa), klik pautan tersebut dan benarkan Microsoft memuat turun dan memasang pek bahasa Inggeris. Keluar dari Windows dan kemudian log masuk semula untuk menukar bahasa ke Bahasa Inggeris.