Menetapkan Folder Cache Penyemak Imbas di Firefox

Seperti kebanyakan penyemak imbas moden, Firefox menggunakan folder cache untuk menyimpan item kandungan yang dimuat turun dari Web. Anda mungkin ingin menukar folder atau memandu Firefox menyimpan fail yang dimuat turun ini dari semasa ke semasa, seperti ketika anda mengatur semula storan dalaman komputer anda. Anda perlu menggunakan halaman Konfigurasi Keutamaan Lanjutan penyemak imbas untuk menetapkan folder cache, bagaimanapun, kerana menu Firefox biasa tidak termasuk pilihan untuk mengubah tetapan ini.

Fungsi Folder Cache

Penyemak imbas menggunakan folder cache untuk mempercepat masa memuat halaman. Semasa anda menavigasi ke halaman untuk pertama kalinya, penyemak imbas anda biasanya menyimpan elemen utama tertentu dari halaman tersebut - seperti gambar halaman - di folder cache. Sekiranya anda kemudian mengunjungi semula halaman tersebut, penyemak imbas boleh memuatkan elemen halaman tersebut dari memori tempatan komputer anda, dan bukannya memuat turunnya semula. Folder cache biasanya mempunyai ukuran maksimum yang tetap.

Menu Konfigurasi Firefox

Walaupun anda dapat mengkonfigurasi lokasi folder cache Firefox, anda mesti menggunakan fitur "About: Config" program untuk melakukannya. Tentang: Config adalah ciri Firefox yang memberi anda akses ke semua pilihan dalaman Firefox, yang membolehkan anda mengubah hampir semua sifat penyemak imbas. Walau bagaimanapun, anda harus berhati-hati semasa mengedit About: Config, kerana banyak sifatnya sangat penting untuk operasi Firefox. Sekiranya anda menukar tetapan yang salah secara tidak sengaja, anda mungkin merosakkan pemasangan Firefox anda.

Menetapkan Folder

Untuk menetapkan folder cache Firefox, ketik pertama "about: config" (hilangkan tanda kutip keseluruhan) ke bar alamat program dan tekan "Enter." Klik kanan pada salah satu sifat yang dipaparkan, pilih "Baru" dan kemudian pilih "String" untuk memaparkan kotak dialog String Baru. Masukkan "browser.cache.disk.parent_directory" ke dalam kotak dan kemudian klik "OK" untuk memaparkan kotak dialog Nilai Baru. Masukkan jalan penuh ke folder yang ingin anda gunakan sebagai folder cache, dan kemudian klik "OK."

Melihat Folder Cache

Firefox mempunyai fungsi terbina dalam yang membolehkan anda melihat statistik mengenai folder cache anda dan memeriksa kandungannya. Untuk memeriksa folder cache anda, masukkan "about: cache" ke dalam bar alamat Firefox dan kemudian tekan "Enter." Firefox akan memaparkan lokasi folder semasa, ukuran sebenarnya pada cakera dan had ukurannya. Untuk melihat item di dalam folder, klik "List Entry Cache." Anda juga boleh melihat ke folder cache menggunakan penjelajah fail sistem operasi anda, seperti Komputer di Windows atau Finder di Mac OS X.