Cara Mengaktifkan 3G pada Tablet Android

Proses mengaktifkan tablet Android 3G berbeza-beza bergantung pada apakah tablet menggunakan rangkaian CDMA atau GSM. Oleh kerana tablet 3G menggunakan rangkaian selular, ia memerlukan nombor telefon dan akaun dengan pembawa selular. Dalam tablet GSM Android, nombor telefon disimpan pada kad SIM yang boleh ditanggalkan. Sekiranya tablet Android anda menggunakan CDMA, nombor telefon disimpan di dalam peranti itu sendiri dan pengaktifan dilakukan oleh pembawa.

GSM

1

Masukkan kad SIM yang aktif ke dalam slot kad SIM. Lokasi slot kad SIM berbeza-beza bergantung pada model, tetapi biasanya terletak di pinggir tablet.

2

Hidupkan tablet dan tekan butang "Menu".

3

Sentuh "Tetapan" dan pilih "Wayarles dan Rangkaian."

4

Sentuh "Rangkaian Mudah Alih" dan tandakan "Gunakan Data Paket."

5

Sentuh "Pengendali Rangkaian" dan pilih "Rangkaian Carian" untuk mengimbas senarai rangkaian yang tersedia. Sentuh penyedia rangkaian anda dan ketuk "Pilih Secara Automatik." Ketuk "Persediaan Lalai" untuk beralih antara sambungan automatik dan manual.

6

Sentuh "Nama Titik Akses" untuk memilih titik akses yang berbeza. Pilih "Mod Rangkaian" untuk memilih jenis sambungan data. Anda boleh memilih antara GSM, WCDMA atau kedua-duanya.

CDMA

1

Tekan butang "Menu" pada tablet dan sentuh "Tetapan."

2

Ketuk "Perihal Peranti" untuk memaparkan maklumat tablet dan menuliskan nombor MEID.

3

Hubungi bahagian perkhidmatan pelanggan pembawa selular anda dan berikan nombor MEID kepada ejen. Ejen akan menukar MEID pada akaun anda agar sesuai dengan tablet.

4

Kembali ke menu Tetapan dan sentuh "Tanpa Wayar dan Rangkaian."

5

Pilih "Kemas kini Keupayaan Perayauan" dan ketuk "Aktifkan."