Kelebihan Analisis SWOT dalam Pelan Strategik

Analisis SWOT syarikat adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari proses perancangan strategik kerana memberikan gambaran menyeluruh mengenai keadaan syarikat semasa dan ke hadapan. Bahagian kekuatan (S) dan kelemahan (W) memberikan gambaran mengenai kedudukan syarikat semasa. Bahagian peluang (O) dan ancaman (T) membantu syarikat membuat kemungkinan dan cabaran ke depan. Setiap empat bahagian ini mempunyai kelebihan khusus untuk keseluruhan analisis.

Memanfaatkan Kekuatan

Bahagian kekuatan membolehkan syarikat mempertimbangkan kelebihan daya saingnya di pasaran, menurut Quick MBA. Kelebihan ini biasanya merupakan titik fokus operasi dan perancangan strategik syarikat. Mereka juga sering bertepatan dengan cara syarikat memasarkan. Sebagai contoh, syarikat yang mempunyai kekuatan yang berkaitan dengan pembuatan dan kualiti pengeluaran sering mempromosikan diri mereka sebagai jenama berkualiti tinggi. Syarikat yang mempunyai sistem pengedaran yang sangat cekap dan daya tawar yang baik dengan pembekal kerana kekuatan sering dapat memanfaatkannya untuk memberikan kos yang rendah kepada pembeli.

Mengakui Kelemahan

Nampaknya bertentangan bahawa syarikat akan melihat kelebihan dalam menilai kelemahannya, tetapi memahaminya menjadikannya lebih mudah untuk ditangani. Secara amnya, syarikat mempunyai dua pendekatan untuk menangani kelemahan. Mereka boleh berusaha untuk memperbaikinya sekiranya kelemahan tersebut menyekat syarikat daripada melaksanakan strategi untuk mencapai objektif. Atau, mereka menyedari bahawa kelemahan mereka hanyalah sebahagian daripada pendekatan perniagaan secara keseluruhan dan pemimpin syarikat cuba meremehkan kelemahan tersebut dalam memasarkan jenama mereka.

Melihat Peluang

Bahagian peluang sangat penting untuk pengembangan strategi syarikat kerana ia membantu syarikat mengenal pasti cara untuk memperbaiki dan berkembang. Mengkaji peluang pasaran secara berterusan membantu syarikat memanfaatkan pasaran baru muncul atau perubahan di pasaran yang syarikatnya mempunyai kekuatan untuk ditandingi. Ini adalah kelebihan yang signifikan berbanding syarikat yang gagal menilai peluang secara rutin dan kehilangan kemampuan untuk mendapatkan perniagaan baru, bahagian pasaran dan akses ke modal.

Menyedari Ancaman

Sekali lagi, menganalisis ancaman terhadap perniagaan anda bukanlah bahagian yang menyeronokkan daripada analisis SWOT, tetapi membantu syarikat melindungi dirinya sebaik mungkin dari ancaman luaran. Persekitaran, peraturan, teknologi dan trend adalah antara faktor yang mungkin mengancam daya maju dan kejayaan perniagaan yang berterusan. Dengan menilai risiko dan cabaran ini, pemimpin syarikat dapat mempersiapkannya dengan lebih baik atau memutuskan bagaimana untuk bertindak balas dari sudut pandangan strategik.

Menurut Mind Tools, yang menawarkan analisis SWOT mengenai contoh produk, meletakkan analisis SWOT ke atas kertas membolehkan anda mundur dan melihat bagaimana anda dapat menjalankan perniagaan dengan lebih berkesan. Gunakan pasukan pengurusan anda dalam perancangan strategik untuk menuai keuntungan analisis SWOT. Anda mungkin mengenali perkara-perkara yang tidak mungkin dapat anda lihat dalam perincian operasi harian perniagaan anda.