Bolehkah Anda Menggunakan Kipas Penyejuk Luar pada Komputer Desktop?

Komputer desktop anda menghasilkan haba semasa berjalan, yang dapat mencapai tahap berbahaya, membunuh komponen di dalam menara tertutup. Kipas dalaman membantu menghilangkan kepanasan ini, tetapi kadang-kadang mungkin tidak mencukupi. Kipas penyejuk luaran dapat membantu menjaga udara bergerak melalui sistem dan menjaga suhu pada tahap yang lebih selamat.

Membunuh Panas

Setiap komponen di dalam menara anda menghasilkan haba semasa operasi, dari CPU ke cakera keras anda. Diambil secara individu, panas ini mungkin tidak menimbulkan banyak masalah, tetapi jika digabungkan, ia dapat menjadikan bahagian dalam menara anda menjadi oven. Suhu tinggi yang konsisten dapat merosakkan komponen halus di dalam sistem anda, menyebabkan kerosakan dan kerosakan perkakasan.

Peminat Hebat

Untuk mengelakkan suhu naik terlalu tinggi, sistem anda dilengkapi dengan beberapa kipas dalaman untuk membantu udara terus beredar. Heat sink duduk di atas CPU anda untuk menarik haba dari pemproses anda, dan kipas di dalam unit bekalan kuasa menjadikannya sejuk. Walaupun semua alat penyejuk ini, suhu masih boleh meningkat. Kipas luaran dapat membantu mengeluarkan udara panas dari menara atau menyebarkan udara luar yang lebih sejuk ke dalamnya untuk membantu peredaran udara dan penyejukan. Kipas ini dipasang di bahagian luar menara di atas bolong, dan ada yang menyederhanakannya dengan hanya memerlukan port USB untuk kuasa.

Berfikir di luar kotak

Menyejukkan komputer anda bergantung pada peredaran udara yang betul, yang tidak dapat dilakukan hanya dengan satu jenis kipas atau yang lain. Bergantung pada persediaan anda, anda mungkin memerlukan sejumlah peminat - di dalam dan di luar - untuk membantu memastikan udara terus beredar melalui menara. Pelbagai perkara boleh mempengaruhi jumlah haba yang dihasilkan oleh komputer anda, termasuk casing kecil, komponen yang lebih kuat atau perkakasan yang dirancang dengan tidak cekap. Sebilangan pengguna komputer menggunakan gumpalan kad kosong untuk memasang kipas dalaman tambahan, sementara yang lain sebenarnya memotong lubang ke sisi menara untuk memasang lebih banyak kipas luaran untuk pengambilan udara dan pengudaraan yang lebih baik. Anda boleh meletakkan kipas meja kecil di dekat lubang masuk udara untuk membantu mendorong udara yang lebih sejuk ke menara dan menjaga suhu rendah.

Tetap Sejuk

Peminat sahaja tidak akan membuat sistem anda tetap sejuk jika anda mengabaikan beberapa faktor yang dapat mendorong penambahan haba. Kipas yang kotor dan bolong yang tersumbat mengurangkan jumlah aliran udara melalui sistem anda, dan memerangkap panas di dalamnya. Menempatkan menara anda terlalu dekat dengan dinding atau sumber haba menyekat peredaran udara, mengelakkan haba yang keluar dari mana-mana. Bersihkan bahagian dalam menara anda secara berkala dengan udara dalam tin untuk mengelakkan kotoran, serat atau rambut terkumpul dan menghentikan aliran udara. Jauhkan menara anda dari dinding dan pastikan semua lubang terbuka untuk membolehkan peredaran udara yang betul. Jauhkan dari radiator atau ventilasi pemanasan untuk mengelakkan penambahan lebih banyak haba ke sistem yang sudah hangat. Sistem menara mempunyai reka bentuk aliran udara tertentu untuk memaksimumkan penyejukan, biasanya membawa udara yang lebih sejuk di depan atau sisi dan meniup udara panas ke belakang. Sekiranya anda menggunakan kipas luaran atau meja,pastikan anda meletakkan udara yang bertiup masuk ke lokasi pengambilan udara yang betul.