Cara Menyertakan Semua Baris untuk Penapis dalam Excel

Microsoft Excel membantu anda menyusun data anda untuk dianalisis dengan memberikan arahan Filter. Sebagai contoh, apabila anda ingin menyusun nilai nombor dari rendah ke tinggi, perintah Penapis ini akan memasukkan butang yang dapat diklik pada kepala lajur dan memaparkan pilihan penyortiran. Apabila anda ingin menyaring semua baris, pilihan Pilih Semua akan menerapkan penapis ke seluruh jadual Excel anda. Contoh penapis untuk menyusun entri teks termasuk Urutkan A hingga Z dan Isih mengikut Warna. Semasa anda menyaring satu lajur, setiap baris atau rekod akan bergerak ke atas atau ke bawah lembaran kerja anda dan memaparkan data yang disusun untuk analisis anda.

1

Klik sel dalam julat data yang ingin anda saring, klik tab "Data" pada pita arahan dan kemudian klik "Tapis" dalam kumpulan Susun & Tapis. Setiap tajuk lajur akan memaparkan butang anak panah.

2

Klik butang anak panah untuk membuka senarai penapis lungsur untuk lajur yang ingin anda saring. Kotak centang di sebelah Pilih Semua pada senarai inden akan memaparkan tanda centang untuk menunjukkan semua data baris di lajur itu akan ditapis. Klik penapis pilihan. Contohnya termasuk Urutkan Terkecil hingga Terbesar dan Isih mengikut Warna. Untuk penapis yang lebih maju, arahkan ke atas "Penapis Teks" atau "Penapis Nombor" untuk membuka submenu, dan kemudian pilih pilihan penyortiran yang disukai. Sebagai contoh, Custom Filter menampilkan kotak dialog di mana anda memilih filter dari senarai drop-down dan memasukkan nilainya.

3

Tekan "Ctrl-S" untuk menyimpan lembaran kerja ini.