Cara Mencari Jualan CD untuk Artis

Sekiranya anda berada dalam perniagaan pengurusan artis, anda mesti mengikuti banyak perkara. Artis rakaman harus menjadualkan waktu studio, tarikh lawatan, rakaman gambar, wawancara akhbar, penampilan promosi dan banyak lagi. Apabila seorang artis mengeluarkan CD, angka penjualan yang tepat sangat penting untuk tujuan penilaian perniagaan dan untuk digunakan dalam bahan pemasaran.

Angka Jualan CD

Mengekalkan maklumat penjualan CD semasa adalah penting. Untuk satu perkara, jika CD berkinerja buruk, label rakaman mungkin mempertimbangkan untuk mengubah perjalanan kerjaya artis - atau berfikir dua kali untuk meneruskan kontrak artis. Dari segi promosi, jumlah penjualan yang tinggi tidak ternilai, terutama jika angka tersebut meletakkan CD di wilayah emas (500,000 unit) atau platinum (1 juta unit). Sebilangan penghargaan dan penghargaan muzik sebahagiannya berdasarkan penjualan album. Selain itu, penjualan CD minggu pertama dapat menjadi barometer kejayaan masa depan. Menurut Billboard, minggu pertama CD menyumbang pada tahun 2010 sebanyak 22.1 peratus daripada jumlah penjualannya.

Nielsen Soundscan

Perkhidmatan Nielsen's Soundscan adalah sumber data penjualan CD yang paling dipercayai. Soundscan mengesan penjualan di kedai runcit dan dalam talian tradisional, serta di acara dan persembahan, melalui kod bar UPC. Sekiranya CD artis tidak dikeluarkan melalui label utama, artis atau wakilnya mesti memastikan kod bar pada CD artis didaftarkan dengan Soundscan. Untuk mendapatkan data Soundscan secara langsung, anda harus melanggan perkhidmatan tersebut. Bayaran langganan dirundingkan secara individu.

Papan iklan

Papan iklan adalah sumber data penjualan CD lain, tetapi sebenarnya mendapat angka dari Soundscan. Sekiranya anda tidak dapat mengakses Soundscan secara langsung kerana, sebagai contoh, anda tidak boleh mendapatkan bayaran, Billboard adalah sumber maklumat terbaik seterusnya. Di laman web Billboard, anda boleh mencari CD dengan nama untuk mendapatkan nombor penjualannya.

Label Rekod

Sekiranya Soundscan atau Billboard tidak berfungsi, anda sentiasa boleh mendapatkan nombor penjualan CD dari label rakaman. Label rakaman juga mendapatkan gambarnya dari Soundscan.