Cara Melesenkan Paten & Royalti

Memiliki paten memberi anda hak harta benda yang berharga. Di bawah undang-undang paten persekutuan, anda mempunyai hak eksklusif untuk membuat, menggunakan atau menjual ciptaan paten anda di seluruh Amerika Syarikat dan wilayahnya. Anda juga berhak menerima royalti dari perjanjian pelesenan paten yang memberi kebenaran kepada orang lain untuk membuat, menggunakan atau menjual ciptaan anda. Syarat perjanjian lesen paten, termasuk pembayaran royalti, adalah masalah rundingan antara anda dan pemegang lesen anda.

Menilai Peluang Lesen

Peluang pelesenan paten anda bergantung pada keadaan tertentu anda. Sebagai contoh, jika anda tidak mempunyai modal untuk mengeluarkan atau memasarkan ciptaan anda, anda perlu mencari pelabur yang sesuai dengan modal yang diperlukan untuk mengubah hak paten anda menjadi produk yang boleh dipasarkan. Perjanjian lesen boleh digunakan untuk memberikan hak pelabur dalam hak paten anda sebagai pertukaran untuk pelaburan modal. Sekiranya anda sudah membuat dan memasarkan produk anda, tetapi terlibat dalam sengketa hak paten dengan syarikat lain, lesen paten boleh digunakan untuk menyelesaikan pertikaian tersebut. Menilai peluang pelesenan anda paling baik dilakukan bersama dengan profesional perniagaan yang berpengetahuan mengenai perjanjian pelesenan paten di industri anda.

Bersedia untuk Rundingan Lesen

Sebelum merundingkan syarat perjanjian lesen paten anda, tetapkan parameter bagaimana rundingan akan dijalankan. Pertimbangan utama adalah penggunaan perjanjian kerahsiaan dan tidak mendedahkan. Ini menghalang sesiapa sahaja daripada menggunakan maklumat yang dinyatakan semasa rundingan untuk melanggar hak paten anda. Anda juga harus menetapkan skop lesen yang akan dirundingkan. Sebagai contoh, anda boleh melesenkan semua hak paten anda atau anda boleh mengehadkan hak ini ke kawasan tertentu, seperti pembuatan atau penjualan. Tempoh masa untuk lesen dan kawasan geografi adalah batasan tambahan yang perlu dipertimbangkan. Untuk mengelakkan perundingan berlarutan tanpa had, tetapkan jangka masa untuk menandatangani perjanjian lesen.

Merundingkan Perjanjian Lesen

Perjanjian lesen paten pada dasarnya adalah janji oleh anda untuk tidak menuntut pemegang lesen anda sebagai pertukaran untuk pembayaran royalti. Walaupun tidak diperlukan borang khusus untuk perjanjian pelesenan paten, anda harus menggunakan perkhidmatan pengacara paten berpengalaman untuk menyiapkannya. Perjanjian itu mesti secara jelas menentukan ruang lingkup hak yang anda lisensikan. Semakin sempit skop lesen, semakin besar hak yang anda miliki dan boleh memberi lesen kepada orang lain. Selalu sertakan peruntukan dalam perjanjian yang melindungi hak masa depan anda dalam penemuan baru yang bergantung sebahagiannya pada paten semasa anda.

Royalti Lesen Paten

Bahagian penting dalam perjanjian lesen paten anda adalah kewajipan pemegang lesen anda untuk membayar royalti kepada anda kerana menggunakan paten anda. Menentukan jumlah royalti yang sesuai memerlukan perundingan dengan pakar lesen paten dalam industri anda. Royalti biasanya merupakan peratusan penjualan kasar produk menggunakan paten anda. Walaupun setiap situasi mesti dinilai secara berasingan, royalti dari lesen paten biasanya 3 hingga 6 peratus dari penjualan kasar. Walau bagaimanapun, beberapa royalti lesen paten ditetapkan oleh undang-undang. Sebagai contoh, paten yang penting untuk menggunakan teknologi tertentu, seperti cip WiFi, dianggap sebagai "paten standard-mustahak" dan kadar royalti mesti berpatutan dan tidak diskriminatif. Sekiranya pemegang paten dan pemegang lesen tidak dapat menyetujui royalti, mahkamah boleh memutuskan jumlah royalti.