Perbezaan Antara Pakaian Kasual & Perniagaan

Sebilangan besar pekerja kolar putih dikenakan kod pakaian standard yang dikenakan oleh majikan mereka. Pilihan pakaian khas terdiri daripada warna, kain dan gaya yang konservatif. Kadang-kadang, pekerja pejabat boleh berpakaian kurang formal dengan pakaian yang membantu menjaga persekitaran perniagaan yang produktif namun cukup selesa untuk merasa lebih santai daripada pada hari kerja biasa. Sekiranya anda ragu-ragu mengenai pakaian pakaian di tempat kerja, pilih pakaian yang lebih konservatif sehingga anda mengetahui norma kod pakaian.

Pakaian Formal Perniagaan Lelaki

Walaupun kurang dari 9 peratus pekerja kolar putih mengenakan pakaian formal perniagaan, gaya pakaian jenis ini tetap menjadi pilihan pilihan untuk temu ramah pekerjaan dan penggunaan harian dalam profesi konservatif seperti kewangan dan kejuruteraan. Pakaian formal perniagaan terdiri daripada pakaian gelap yang disesuaikan secara klasik, ikatan konservatif, butang koordinasi, baju berpakaian bertali leher, kasut kulit hitam dan stoking.

Penampilan ini juga merangkumi dandanan peribadi. Anting-anting harus dilepaskan dan rambut muka harus dijaga rapi. Pekerja kolar putih dinasihatkan untuk memilih kod pakaian rasmi perniagaan ketika menghadiri temu duga pekerjaan atau jika ada keraguan mengenai kod pakaian syarikat.

Pakaian kasual perniagaan lelaki

Pengusaha berteknologi tinggi terkenal seperti Steve Jobs dan Bill Gates memilih untuk tidak memakai pakaian rasmi perniagaan dan sebaliknya menjadikan pakaian kasual perniagaan sebagai kod pakaian standard untuk banyak pekerja pejabat lelaki. Tampilan ini terdiri daripada pilihan warna konservatif yang lebih ringan untuk seluar, seperti khakis, kemeja butang Oxford dan kasut yang kurang formal seperti sepatu atau kasut atletik yang rapi. Walaupun seluar jeans boleh diterima di banyak pejabat, semua pakaian kasual perniagaan harus diseterika dengan kemas, bebas dari tepi yang rapuh dan dalam keadaan baik. Tampilan kasual perniagaan untuk lelaki tidak termasuk kemeja-t, seluar pendek atau sandal dan ekspresi keperibadian seperti tatu dan tindik.

Pakaian Formal Perniagaan Wanita

Pakaian perniagaan formal wanita umumnya bersifat konservatif, gelap dan terkekang. Banyak peraturan untuk pakaian lelaki perniagaan formal juga terpakai ketika memilih pakaian perniagaan formal wanita, seperti pakaian klasik yang disesuaikan, pakaian terkoordinasi dengan skirt lutut atau betis, blaus diseterika dengan garis leher konservatif dan kasut berpakaian kulit bertumit rendah kaki tertutup.

Kaus kaki, tidak ada minyak wangi dan perhiasan minimum yang disukai, dan rambut harus digayakan dengan rapi. Kod pakaian rasmi ini memberikan kesan pertama yang ideal kepada majikan dan sesuai untuk wanita dalam apa jua jenis profesion pejabat - dari pembantu tadbir peringkat permulaan hingga peguam.

Pakaian kasual perniagaan wanita

Oleh kerana kod pakaian kurang formal menjadi lebih diterima dalam profesion di pejabat, pilihan untuk pakaian kasual perniagaan wanita sering menimbulkan kekeliruan di kalangan pekerja. Secara amnya, pakaian yang mendedahkan belahan, perut atau paha tidak boleh diterima. Flip-flop, sundresses, skirt pendek dan midriff paling sesuai digunakan untuk berkelah dan hujung minggu, walaupun suhu di luar meningkat.

Pertaruhan yang lebih selamat untuk pakaian kasual perniagaan wanita terdiri daripada alat solek, perhiasan dan gaya rambut yang terkawal. Sweater rajutan dan seluar yang disesuaikan adalah pilihan yang baik semasa musim sejuk, dan koordinat kapas atau linen boleh dipakai pada musim panas. Walaupun kaus kaki tidak wajib di kebanyakan iklim perniagaan biasa, industri yang lebih konservatif akan mengharapkan pekerja wanita memakai nilon, walaupun semasa cuaca panas