Kepentingan Pengurusan Kakitangan

Pengurusan kakitangan yang berkesan bermaksud mempunyai pekerja yang betul - dan cukup daripadanya - secara konsisten dalam kedudukan yang betul. Pekerja yang diurus dengan baik dan terlatih lebih bersedia untuk melakukan pekerjaan mereka dan melayani pelanggan anda, yang dapat menghasilkan keuntungan yang lebih baik, pelanggan yang lebih bahagia dan peningkatan perniagaan berulang.

Pekerja yang Baik = Layanan yang baik

Pengurusan kakitangan yang cekap bermula dengan menggaji orang yang tepat untuk jawatan terbuka. Apabila anda melakukan wawancara secara langsung dan bertanya kepada calon pekerja mengenai perkara yang berkaitan dengan industri anda, anda akan mendapat gambaran yang lebih baik mengenai siapa yang paling baik mewakili syarikat anda. Menggaji pekerja yang cekap dan berpengetahuan akan membantu perniagaan anda memperoleh reputasi untuk produk dan perkhidmatan yang berkualiti. Mengupah pekerja yang tidak boleh dipercayai atau tidak dikenali dapat mematikan pelanggan dan membuat anda kehilangan perniagaan.

Garis yang lebih pendek memberi faedah kepada pelanggan

Mempekerjakan cukup orang untuk menjalankan perniagaan anda dengan cekap akan membuat pelanggan merasa seperti anda menghormati masa mereka dan komited untuk memberikan mereka perkhidmatan yang cekap dan tepat pada masanya. Malah pekerja terbaik tidak akan menunjukkan prestasi sepenuhnya jika mereka terlalu banyak bekerja atau berusaha melakukan pekerjaan beberapa orang, yang boleh menyebabkan rasa marah dan tidak sabar dengan pekerja dan pelanggan. Menilai keperluan kakitangan anda dan memastikan anda mempunyai tenaga profesional terlatih yang cukup untuk menampung peralihan tetap akan membantu anda memberikan perkhidmatan yang lancar dan mesra pelanggan.

Pekerja yang terlatih menunjukkan prestasi yang lebih baik

Apabila anda melatih pekerja mengenai semua aspek pekerjaan mereka dan memberi mereka pandangan mengenai kedudukan lain dalam perniagaan anda, anda mengembangkan individu yang berpengetahuan luas mengenai kedudukan mereka dan rakan mereka. Pekerja yang berpengetahuan lebih mampu menjawab soalan pelanggan, menangani masalah dan memberikan perkhidmatan yang lebih berkualiti. Pekerja yang tidak terlatih yang harus mencari pengurus atau menghantar orang pergi tanpa bantuan atau maklumat boleh membuat pelanggan kecewa.

Penjadualan Pintar Menyelaraskan Perkhidmatan

Memilih orang yang tepat untuk bekerjasama dapat mewujudkan dinamik pasukan yang berkesan yang membawa kepada penyampaian produk dan perkhidmatan yang lebih cekap. Menjadwalkan semua pekerja baru bersama-sama dapat menimbulkan kekacauan dan penjadualan semua pekerja veteran bersama dapat mewujudkan perjuangan untuk kepemimpinan. Membuat jadual dengan gabungan jenis keperibadian pelengkap akan menentukan keseimbangan aliran kerja yang harmoni dan menghasilkan pergeseran yang lebih berkesan.

Kakitangan yang Buruk Menjadi Penurunan Perniagaan

Kakitangan yang tidak terlatih dan tidak diawasi boleh merosakkan perniagaan anda. Seorang pekerja yang tidak dikenali dengan produk anda boleh menjual pelanggan item yang tidak mereka mahukan atau perlukan, menimbulkan permusuhan dan kebencian; pekerja tanpa pengetahuan keselamatan asas boleh menyebabkan kemalangan yang mengakibatkan tanggungjawab terhadap syarikat anda; dan terlalu sedikit pekerja yang mempunyai peralihan dapat membuat penantian lama bagi pelanggan yang kemudian memutuskan untuk mengambil perniagaan mereka ke tempat lain. Pengurusan kakitangan yang berkesan dapat menghilangkan banyak masalah ini dan meningkatkan kualiti operasi perniagaan secara keseluruhan.