Formula untuk Mengira Jumlah Aliran Tunai

Mengunjurkan aliran tunai anda sangat penting untuk menjaga pintu anda tetap terbuka, kerana keuntungan di atas kertas tidak selalu memastikan anda dapat membayar bil anda apabila tiba masanya. Memahami cara mengira jumlah aliran tunai anda akan membantu anda melihat dari mana semua wang anda berasal dan kapan anda dapat menjangka ia akan tiba.

Aliran Tunai Perniagaan Kecil

Walaupun aliran tunai boleh merangkumi urus niaga perniagaan yang kompleks seperti pembayaran dividen pemegang saham, aliran tunai perniagaan kecil biasanya merujuk pada masa penerimaan dan hutang anda. Contohnya, semasa anda membuat penjualan, anda boleh menambahkan hasil tersebut ke kunci kira-kira sebagai penghutang. Ini mungkin menunjukkan bahawa anda mempunyai lebih banyak aset daripada liabiliti - di atas kertas. Sekiranya wang dari penjualan tersebut tidak akan tiba selama 60 hari, wang tunai tidak akan "mengalir masuk" selama dua bulan. Anda perlu mencari wang lain untuk membayar bil yang perlu dibayar dalam masa kurang dari 60 hari. Rang undang-undang ini mungkin termasuk yang timbul daripada memenuhi penjualan atau wang tunai yang akan "mengalir keluar" dalam waktu kurang dari 60 hari.

Jumlah Aliran Tunai

Sebagai tambahan kepada pendapatan yang anda hasilkan dari penjualan, anda mungkin mempunyai sumber tunai lain yang masuk ke dalam perniagaan anda. Ini boleh merangkumi faedah pelaburan, faedah yang diperoleh dari baki akaun bank operasi anda atau yuran faedah yang anda kenakan atas hutang lewat. Ini mungkin berasal dari penjualan aset atau wang yang anda terima sebagai bayaran balik untuk item yang dikembalikan yang anda beli atau perkhidmatan yang anda bayar sebelum ini tetapi tidak anda terima. Sekiranya anda menerima penghakiman atau penyelesaian dalam tuntutan mahkamah, itu boleh dikira dengan jumlah aliran tunai anda. Hutang anda mungkin termasuk penjualan dan cukai pendapatan, bayaran balik atau penilaian undang-undang. Sekiranya anda ingin menentukan aliran tunai anda dari operasi sahaja, anda akan mengehadkan pendapatan anda kepada pendapatan penjualan dan perbelanjaan anda kepada pengeluaran dan kos overhed yang secara langsung berkaitan dengan aktiviti penjualan anda.

Jumlah Formula Aliran Tunai Operasi

Untuk mengira jumlah aliran tunai dari operasi, yang merujuk kepada aktiviti penjualan teras, hitung jumlah jangkaan penghutang anda dari penjualan untuk jangka masa yang anda anggarkan. Ini mungkin selama sebulan atau suku tahun atau sepanjang tahun. Kurangkan pengeluaran langsung dan kos overhed anda. Masukkan angka-angka ini ke dalam anggaran anda mengikut bulan, suku atau tahun, dengan menggunakan tarikh yang tepat anda akan menerima wang tunai anda dan tarikh yang tepat anda akan membayar bil anda. Rumus anda akan kelihatan seperti: Jumlah Hasil Penjualan - Jumlah Perbelanjaan Operasi = Jumlah Aliran Tunai Operasi. Anda tidak akan menambahkan perbelanjaan perkhidmatan hutang pada pembelian tahun lalu, misalnya, kerana ini bukan hasil operasi tahun ini. Sekiranya anda tidak beroperasi, anda masih mempunyai perbelanjaan ini. Ini akan membolehkan anda melihat jumlah aliran tunai operasi anda setiap bulan, suku tahun dan setiap tahun.

Formula Aliran Tunai Jumlah Perniagaan

Sekiranya anda ingin melihat jumlah aliran tunai anda dari keseluruhan perniagaan anda, tambahkan pendapatan dan perbelanjaan bukan penjualan, seperti faedah dan cukai pendapatan, untuk menentukan jumlah aliran tunai perniagaan anda. Ini akan kelihatan seperti: Jumlah Penghutang - Jumlah Hutang = Jumlah Aliran Tunai. Gunakan hanya penghutang dan hutang yang perlu dibayar dalam tempoh aliran tunai anda, bukan jumlah hasil dan perbelanjaan yang dijana, yang mungkin tidak akan tiba atau jatuh tempo sehingga tempoh di mana anda mengira aliran tunai.

Pertimbangan Lain

Sekiranya anda menyusut nilai aset, tambahkan itu ke unjuran aliran tunai anda, kerana ia akan mengurangkan perbelanjaan cukai pendapatan anda. Sekiranya anda dapat menganggarkan hutang lapuk dengan tepat, tolak dari nombor penghutang penjualan anda. Sekiranya anda mempunyai satu atau lebih pelanggan dengan sejarah pembayaran lewat, sesuaikan tarikh penghutang anda. Sekiranya pembayaran lewat ini meningkatkan pembayaran faedah anda atas hutang yang anda gunakan untuk memenuhi pesanan tersebut, pertimbangkan perbelanjaan faedah tersebut.