Amalan Pemasaran Terbaik Syarikat

Pemasaran adalah proses yang melibatkan atribut, harga, pengedaran dan promosi produk atau perkhidmatan. Semua aktiviti ini mesti bekerjasama untuk memastikan pemasaran berjaya. Syarikat dengan usaha pemasaran yang paling berkesan memahami pasaran atau pelanggan mereka secara menyeluruh, dan membuat produk dan perkhidmatan untuk memenuhi keperluan pasaran sambil menggunakan saluran terbaik untuk berkomunikasi dengan khalayak sasaran.

Memenuhi Keperluan Pelanggan

Dikatakan bahawa jika anda membina perangkap tikus yang lebih baik, dunia akan mengalahkan jalan ke pintu anda. Dan perniagaan yang membuat produk dan perkhidmatan yang secara khusus memenuhi keperluan pengguna yang dikenal pasti akan berjaya. Tetapi memenuhi keperluan pengguna melibatkan lebih daripada andaian yang dibuat oleh perniagaan mengenai apa yang pelanggan mahukan. Syarikat yang meluangkan masa untuk mengenal pasti segmen pasaran secara khusus dan mengambil langkah untuk mengumpulkan input melalui penyelidikan pasaran, interaksi satu lawan satu dan maklum balas pelanggan, kemungkinan akan berjaya dalam memastikan bahawa semua yang mereka lakukan dirancang untuk bergema dengan khalayak mereka, kata Lin Grensing-Pophal, pengarang "Pemasaran Dengan Akhir dalam Minda."

Memilih Harga Yang Tepat

Lexus tidak mungkin mengadakan penjualan barang-barang bawah tanah murah dan Kmart tidak mungkin mula menjual jam tangan Rolex. Keputusan yang dibuat mengenai harga adalah kunci keberkesanan pemasaran dan memerlukan penetapan dan kepatuhan pada prinsip jenama tertentu. Perniagaan mesti memutuskan sama ada menjual dalam jumlah tinggi pada harga rendah, atau pada volume rendah pada harga yang lebih tinggi, dan setiap titik harga di antaranya. Keputusan penetapan harga juga harus berdasarkan analisis pasaran sasaran dan alternatif kompetitif lain yang ada.

Akses

Akses adalah bahagian "tempat" gabungan pemasaran. Pengguna mesti dapat memiliki kemudahan akses ke produk dan perkhidmatan yang mereka sukai atau semua usaha perniagaan untuk membuat produk yang kuat dengan harga yang tepat tidak akan bernilai. Akses mungkin bermaksud lokasi yang sesuai, jam yang sesuai, kakitangan meja depan yang menjawab telefon dengan cepat, dan di era teknologi sekarang, kemudahan membuat pesanan dalam talian.

Promosi Berkesan

Produk terbaik dengan harga terbaik yang sedia ada masih akan gagal mencapai kejayaan sekiranya khalayak sasaran tidak mengetahui ia ada. Itulah ketika promosi mula dilaksanakan. Perniagaan mesti mengenal pasti segmen pasaran yang diinginkan dan memilih alat komunikasi untuk mencapai pasaran ini pada waktu dan tempat yang tepat. Sebagai contoh, media sosial tidak mungkin menjadi alat terbaik untuk digunakan dengan populasi warga tua dan surat khabar tidak mungkin menjadi kaedah terbaik untuk mencapai pasaran kolej. Pilihan yang teliti menjadikan kaedah komunikasi yang dipilih tepat untuk khalayak yang diinginkan.