Bolehkah Majikan Mengubah Lembaran Masa Tanpa Memberitahu Pekerja?

Percaya atau tidak, sebenarnya adalah sah bagi majikan untuk mengubah kad masa tanpa pengetahuan pekerja. Tetapi jika anda merasakan kad masa anda telah diselaraskan secara tidak adil, berbincanglah dengan penyelia anda dan perhatikan undang-undang Piawaian Pekerja Adil (FLSA) dan undang-undang Jabatan Tenaga Kerja untuk mengetahui apakah kad tersebut telah rosak.

Akta Piawaian Buruh yang Adil

FLSA ditubuhkan untuk mengatur undang-undang tertentu mengenai hak pekerja. Undang-undang yang digariskan oleh FLSA meliputi pekerja anak, lebih masa, gaji minimum dan rekod pekerja. FLSA menjamin pekerja dibayar sekurang-kurangnya gaji minimum, dan gaji mereka tidak dibenarkan turun di bawah jumlah gaji minimum. Majikan juga tidak diizinkan untuk mengurangi kelebihan waktu yang harus dibayar kepada pekerjanya, dan tidak ada undang-undang di bawah FLSA yang menentukan jumlah jam maksimum seseorang dapat bekerja.

Bahagian Upah dan Jam

Jabatan Tenaga Kerja AS terdiri daripada bahagian yang mengatur undang-undang kerja persekutuan. Bahagian Upah dan Jam bertanggung jawab atas beberapa masalah di tempat kerja, salah satunya adalah dokumentasi kerja yang betul dan gaji yang diperoleh semasa bekerja. Bahagian Upah dan Jam menguatkuasakan undang-undang mengenai jam bekerja, klasifikasi dan gaji pekerja, dan dokumentasi seperti kad masa.

Menyimpan Rekod Pekerja

Menurut undang-undang, majikan diminta untuk mendokumentasikan jam kerja setiap pekerja. Namun, tidak ada undang-undang mengenai dokumen khusus yang diperlukan. Walaupun kad waktu adalah kaedah yang baik untuk mengesan jam, majikan dapat menggunakan bentuk apa pun yang mereka inginkan, selagi mereka menyimpan maklumat waktu dan upah yang tepat, termasuk nama, jam bekerja, kadar gaji, hari dan waktu ketika minggu kerja pekerja bermula, tempoh gaji dan jumlah pendapatan sepanjang tempoh gaji.

Panjang Rekod Masa Disimpan

Sekiranya anda ingin mempertikaikan pengubahsuaian kad masa yang berlaku pada masa lalu, anda bernasib baik. Bahagian Upah dan Jam menghendaki majikan menyimpan rekod gaji selama tiga tahun. Kad masa mesti disimpan selama dua tahun. Sekiranya anda mengesyaki majikan membuat pengubahsuaian yang tidak adil atau tidak sah pada kad waktu anda dalam jangka masa tersebut, ia masih harus mempunyai rekod yang anda perlukan untuk membuktikannya. Sekiranya tidak, ini melanggar undang-undang persekutuan.

Contoh Sebab Yang Boleh Diterima dan Tidak Boleh Diterima

Beberapa alasan yang boleh diterima oleh majikan untuk mengubah kad waktu anda ialah jika anda terlupa masuk atau keluar, anda mengambil percutian berbayar atau jika anda tidak sengaja meninju masa. Beberapa alasan yang tidak dapat diterima untuk mengubah kad waktu anda ialah mengurangkan jam anda pada kad waktu untuk menghukum anda, menghapus jam lembur atau membuat anda berhenti rehat atau makan tengah hari yang tidak anda ambil.