Cara Hak Cipta Foto di Photobucket

Sama ada anda memiliki perniagaan fotografi kecil atau hanya mengambil beberapa gambar semasa perniagaan anda, anda mungkin ingin melindunginya agar orang lain tidak dapat menggunakannya. Gambar dilindungi hak cipta secara automatik ketika mereka dibuat dalam bentuk tetap, dan ada kesan undang-undang bagi individu yang menggunakannya tanpa kebenaran. Namun, apabila gambar tersebut dimuat naik ke laman web hosting gambar seperti Photobucket, hak itu, dan ancaman pendakwaan, tidak menghalang penonton yang tidak jujur ​​mencuri karya. Kerana Internet adalah tempat yang sangat luas, menjejaki salinan gambar yang dicuri hampir mustahil. Pemilik dapat melindungi gambar dengan lebih berkesan dengan langkah pencegahan. Photobucket mengandungi program yang dapat digunakan oleh ahli untuk membuat pernyataan hak cipta. Gambar dengan hak cipta yang kelihatan kurang terdedah kepada pencurian.

Penyunting Imej Photobucket

Photobucket menyediakan program penyuntingan gambar asas yang dapat digunakan oleh ahli untuk gambar yang dimuat hak cipta. Editor mengandungi pelbagai alat, termasuk satu untuk input teks dan satu untuk kelegapan. Pengguna boleh memasukkan pernyataan hak cipta dan meletakkannya di gambar. Walau bagaimanapun, ini harus dilakukan dengan cara yang tidak mengurangkan daya tarik foto. Alat kelegapan dapat membuat pernyataan hak cipta hampir telus tetapi kelihatan di atas gambar. Hasilnya dipanggil tanda air.

Meletakkan Pernyataan Hak Cipta

Dengan gambar yang dipilih dan dalam ukuran penuh, pengguna dapat mengklik "Edit" untuk menghasilkan editor gambar Photobucket dan mengklik tab "Hiaskan" untuk mengakses alat teks. Simbol hak cipta, ©, memulakan pernyataan hak cipta, yang biasanya mendahului pengenalan pemilik, seperti nama pemilik, laman web atau nama syarikat. Editor gambar tidak berisi simbol hak cipta, tetapi ac, diapit oleh tanda kurung terbuka dan tutup, “(c)”, sudah cukup. Pengguna dapat memilih "Latar Belakang Transparan" dari kotak pilihan untuk membuat latar belakang teks menjadi telus sebelum menyeret teks ke gambar. Gambar lebih selamat jika pernyataan hak cipta muncul berkali-kali di bahagian-bahagian strategik gambar, seperti pusat. Ini menyukarkan calon pencuri untuk membuang tanda air tanpa merosakkan gambar.

Pengguna dapat meringankan teks yang disorot dengan alat kelegapan di tab "Lapisan". Bar gelangsar, di sebelah kanan alat, mengawal tahap kelegapan. Program ini menerapkan semua perubahan pada gambar ketika pengguna mengklik butang "Selesai".

Mendaftarkan Imej

Tanda air pada gambar digital sama efektifnya dengan kehebatan teknikal penonton. Pengguna komputer yang mahir dapat membuang pernyataan hak cipta dan menggunakan gambar digital. Untuk perlindungan tambahan, sebaiknya pemilik juga mendaftarkan gambar dengan Pejabat Hak Cipta AS. Seorang pemilik boleh meminta ganti rugi berkanun ditambah dengan kos perwakilan undang-undang jika mereka mengetahui bahawa gambar yang didaftarkan digunakan tanpa persetujuan. Sekiranya gambar tidak didaftarkan, jurugambar hanya berhak dikenakan bayaran untuk penggunaan. Pemilik boleh mendaftarkan kumpulan gambar digital dengan satu bayaran dan bukannya membayar untuk mendaftarkan gambar individu.

Perlindungan Tambahan

Penyunting gambar Photobucket mengandungi alat lain yang boleh berguna untuk mengamankan gambar, seperti alat ubah saiz dan alat penyimpangan. Pemilik dapat membuat gambar yang cukup besar untuk penonton menikmati komposisi tetapi terlalu kecil untuk pengguna yang tidak dibenarkan untuk berkembang dengan berkesan. Gambar itu juga tidak menarik bagi bakal pencuri apabila bahagian-bahagiannya diputarbelitkan. Photobucket juga menyediakan tetapan privasi yang dapat digunakan oleh ahli untuk menyekat akses gambar.